Обвинение за пране на пари чрез документна измама е повдигнато на Любомир Павлов, стана ясно след разпита му в Националната следствена служба. Наложена му е мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 50 хиляди лева.

На Огнян Донев също му е повдигнато обвинение за пране на пари и му е наложена мярка - гаранция 50 хил. лв., съобщи говорителят на Градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Според обвинението парите са изпрани след покупката на вестниците „24 часа" и „Труд".

Арнаудова поясни, че срещу Павлов са повдигнати общо три обвинения - за пране на пари, документна измама и по член 313 от НК. По думите й предикатното престъпление започнало с документна измама.

"Да спрем да се цакаме" предложил Л. Павлов на бившия си съдружник преди месец
Още...

„Чрез използването на четири документа с невярно съдържание Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество под формата 43% от акциите на медийната група. В последствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете, са върнати на Любомир Павлов и това според нас е пране на пари", заяви по време на извънреден брифинг Арнаудова.

Тя коментира, че тази сделка, извършена с недвижимо имущество, представлява тежко умишлено престъпление. Павлов е заявил неверни обстоятелства пред длъжностно лице в Агенцията по вписванията. Декларирал е истинността на приет от общото събрание на съдружниците на „Медийна група България" документ, наречен „Дружествен договор на дружество с ограничена отговорност" от 27 март, поясни още Арнаудова.

В случая не може да се коментира конкретна сума, а става въпрос за дружествени дялове. Говорителят на СГП отказа коментар по доказателствата, включително и за експертизите за подписа на Христо Грозев.

"Обвинението е смехотворно", коментира Павлов след разпита в НСлС и добави: "Нещата тръгнаха от подписите на Христо Грозев. Явно той се чувства измамен от това, което сме отразили в Търговския регистър".

Павлов добави, че ще сезират прокуратурата за набеждаване от страна на Грозев. „Явно инвестицията не е била особено ефективна. Може би 1 милион са били малко пари", коментира още той.

Той обясни, че не са му дали да види двете тройни експертизи с въпросните подписи, но той разполага с частна експертиза, която ще бъде публикувана. „Ние разполагаме с информация, според която тези подписи са на Христо Грозев", заяви Павлов и добави: „За съжаление това, което ме предупредиха преди срещата в Брюксел е, че ако подам жалба, това нещо ще се случи. Потвърдиха и името на прокурор Момчил Георгиев, потвърдил мярката".

По въпроса дали столичен вестник търгува с влияние, Павлов каза, че това ще каже прокуратурата и компетентните органи. По думите му за записа вече са сезирани ДАНС, главният прокурор Борис Велчев, градският - Кокинов, премиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Точно в 11.00 часа единият от собствениците на „Медийна група България" Любомир Павлов дойде на разпит в Националното следствие. Той отказа да отговаря на журналистически въпроси. Павлов заяви, че не знае за какво го викат и обеща да даде изявление по-късно.

По-рано днес и съдружникът му Огнян Донев се яви в НСлС. Той остана на разпит около 40 минути.

Огнян Донев дойде в Националното следствие с адвокат Даниела Доковска. Той мина с автомобила си „Мерцедес" през КПП-то на НСлС и не направи изявления за журналистите.

Малко преди тях влезе и адвокат Ина Лулчева, която също отказа коментари пред медиите.

На излизане Доковоска също не пожела да коментира дали има повдигнато обвинение като посъветва медиите да питат прокуратурата по този въпрос.

От прокуратурата обещаха след като приключи разпита и на Павлов да внесат яснота за това дали има повдигнати обвинения.

Припомняме, вчера стана ясно, че издателите на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев ще бъдат обвинени за данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е приключило преди около седмица с мнение на наблюдаващия прокурор за повдигане на обвинение.