Окръжната прокуратура в Бургас обвини двама бургазлии, обвинени за кражба на златни накити, пари, цигари и алкохол на обща стойност над 322 000 лв. Те са в ареста до 72 часа, обясниха от държавното обвинение.

Кражбите са станали от четири търговски обекта, разположени в градовете Бургас и Айтос. Това съобщиха председателят на Окръжна прокуратура - Бургас Георги Чинев, неговият заместник и наблюдаващ случая прокурор - Мануел Манев и директорът на ОД на МВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов. При всички кражби те са разбивали стени или са рязали касите на помещенията.

Мануел Манев поиска да се въведе регламентация, която да прекрати свободната продажба на уреди за заглушаване на СОТ, защото при кражбите са ползвани подобни устройства.

Двамата обвиняеми "действали" от 03 март 2017 г. до 01 юни 2018 г. Движимите вещи са задигнати от три складови помещения на търговски дружества, а златните накити (с обща стойност повече от 294 000 лева) са откраднати от заложна къща.

Наблюдаващият прокурор Манев призова хората, които притежават ценности да не ги държат в помещения, които се охраняват само от СОТ, а в такива, които има жива физическа органа или пък в такива, който се помещават в банкови институции.

На двамата мъже е повдигнато обвинение за кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Предстои искане за постоянен арест на двамата.

Старши комисар Калоянов акцентира на извършеното от страна на обвиняемите прецизно разузнаване на търговските обекти. Те са имали изключително добра логистика, която се базира на техническите им познания и умения. Проверява се информация за извършени от обвиняемите престъпления в други области на територията на страната, както и в чужбина.