Специализирана прокуратура повдигна обвинение на двама души за участие в престъпен сговор, създаден с цел финансови облаги от компютърни измами.

Двамата подсъдими са задържани на 26 октомври в София при специализирана полицейска операция на ГДБОП. Претърсени са три адреса, иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи. Иззето е и неголямо количество канабис. Разпитани са множество свидетели, извършени са и разпознавания.

Установено е, че участниците в престъпния сговор са използвали зловреден софутер, с който заразявали стотици компютри в страната. Те разпращали стотици хиляди фишинг съобщения от името на частни съдебни изпълнители, несъществуващи телекомуникационни компании, промоционални предложения от верига магазини за техника, фалшиви уведомления от НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписванията, банки, призовки от КАТ и други. Към фишинг мейлите е бил прикачен файл с компютърен вирус, неразпознаваем от много антивирусни програми. Заразените компютри били свързани с ползван от обвиняемите сървър.

Отново фалшиви мейли от името на НАП – от крадци на лични данни

Отново фалшиви мейли от името на НАП – от крадци на лични данни

Класическа "фишинг" атака...

По този начин киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в заразените компютри - лични и фирмени документи, пароли за достъп до онлайн банкиране, профили в пощи и социални мрежи.

Средствата от сметките на пострадалите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвиняемите. За целта били използвани подменени СИМ карти на титулярите. Разследва се хипотезата, че за смяната на СИМ картите обвиненяемите са били подпомагани от служител на телекомуникационна компания, който ги е снабдявал с данните на реалния им притежател.

За малко повече от две години участниците в престъпния сговор са нанесли щети на три търговски дружества в размер на 1 млн. лв. Над 1 млн. лв. се очаква да достигнат и доказаните вреди на десетките измамени физически лица.

На 29 октомври Специализираният наказателен съд остави двамата обвиняеми за постоянно в ареста.