Обвиниха В.А. син на семейство българи, обвинени за търговия с бебета родители във Федерална република Германия, съобщиха от Спецпрокуратурата. В.А. е син на К.П.

В Германия хванаха българско семейство за трафик на новородени

В Германия хванаха българско семейство за трафик на новородени

Майките взимали пари за своите бебета

Той е арестуван в България на 12.02.2021 г. от служители на ГДБОП и в момента е в следствения арест с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", определена му от Специализирания наказателен съд. С постановления на наблюдаващ прокурор на В.П. и К.П. е наложено задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда, след като бъдат предадени на българските съдебни власти.

Тримата са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в престъпна група за задгранична търговия с бебета. На 29 април са арестувани съпрузите В.П. и К.П. в изпълнение на издадена от Специализирана прокуратура Европейска заповед за арест, в германския град Нойнкирхен, провинция Саарланд.

По информация на прокуратурата те са привлечени като обвиняеми от Специализираната прокуратура на 01.02.2021 г. за участие в организирана престъпна група за търговия с новородени бебета на територията на Република Гърция.

Тримата участници в групата набирали в различни селища на страната бременни жени, склонни да продадат зад граница новородените си деца срещу обещано възнаграждение - най-често между 5000 и 7000 лева. Бременните били превеждани в Република Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета.

Престъпната група е започнала да действа през 2015 г. До момента са установени 9 жени - всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция.

Предстои двамата обвиняеми, задържани в Германия, да бъдат предадени на българските власти.

Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления, съгласно чл. 159 от НК, са от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.