С второ обвинение се сдоби военният министър в оставка Николай Ненчев. Той е обвинен в длъжностно престъпление, свързано с поръчката за униформите на армията.

На излизане от Военно-окръжната прокуратура, където Ненчев беше за около половин час, той заяви пред журналисти, че се чувства изключително спокоен.

Николай Ненчев разясни, че когато отишъл в Министерство на отбраната разбрал, че са се извършвали невероятни престъпления преди да встъпи в длъжност.

Военният министър в оставка се похвали, че се преборил с корупцията, която била налице преди неговото встъпване в длъжност.

Адвокатът му Петър Божков обясни, че се твърди, че деянието е извършено преди две години, а дирижираната прокурорска намеса става по-малко от две седмици след решението на премиера Бойко Борисов за оставка на кабинета. "Това мен ме тревожи", изтъкна адвокатът на Ненчев.

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете
Обновена

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете

Според НК може да получи до осем години лишаване от свобода

Самият Ненчев пък отправи нападки и към главния прокурор. Според военния министър в оставка обвинител номер 1 в този си вид "обслужва други интереси". Запитан чии интереси обслужва Сотир Цацаров, Ненчев посочи: "На тези, които ме атакуват". Така и не посочи обаче кои са тези, които го атакуват.

От Военноокръжна прокуратура - София предоставиха подробности относно повдигнатото обвинение. То е за договор за униформи на военните. Според документите, е за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен.

В качеството му на длъжностно лице - министър на отбраната през периода от 19 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. в София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя - Венислав Цанов, директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" - МО, да извърши престъпление по служба. Цанов като възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на униформи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лева.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: "Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11 август 2014 г. със заповед на служебния министърът на отбраната Велизар Шаламанов в кабинета "Близнашки", е определил Цанов за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирана фирмата "Лортън" ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена, гласи текста на прокуратурата.

Разследването на Военно-окръжна прокуратура София е установило, че в периода декември 2014 г. - януари 2015 г. Николай Ненчев е поискал и разпоредил на началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество "Лортън" ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. Венислав Цанов не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки. Цанов не е издал решение за обявяване на класирането на участниците. Той не е сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата.
Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, от военното министерство сключили договор с друго дружество - "Интендантско обслужване" ЕАД, гласи съобщението, пратено до медиите.

Припомняме, "Интендантско обслужване" е търговско дружество на военното министерство. То се занимава с изработката на униформени облекла, фуражки, украса към тях, специално работно облекло. 

Върху управителя на "Интендантско обслужване" ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с "Лортън"ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на "Интендантско обслужване" ЕАД.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на "Лортън" ЕООД и "Интендантско обслужване" ЕАД .

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни, че се касае за особено тежък случай, свързан с действия, извършени с декември 2014 - януари 2015 по повод започнала процедура за обществени поръчки.

Обществената поръчка за доставка на униформи за военните е обявена през октомври 2014. Класиралата се на първо място фирма "Лортън" ЕООД е предложила възможно най-ниската цена. След намесата на военния министър Николай Ненчев, обаче, не е сключен договор с класиралата се на първо място фирма, а с втората - дружеството "Интендантско обслужване", което е 100% държавно, с принципал министъра на отбраната.

Именно Ненчев е дал указания да не се сключва договора с класираната на първо място фирма. Мотивът му е бил да изпълни политическото си изказване пред работещите в Интендантско обслужване, че ще направи всичко възможно поръчката да бъде възложена на тях. Заради неговите действия е настъпила имуществена вреда за МО в размер на 260 хил. лева, уточняват от прокуратурата.

По-рано днес на излизане от Военно-окръжната прокуратура Ненчев заяви, че сигналът срещу него е от бившия шеф на "Интендантско обслужване" Ганчо Карджов. Тази информация бе отречена от прокуратурата, от където изтъкнаха, че сигналът е на граждани. Сигналът е подаден от Павлин Иванов, който не е служител на министерството, но получил информация от свои познати, които работят там.

Според прокуратурата Ненчев е действал в съучастие и като подбудител на директора на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов.

По това обвинение Николай Ненчев е с мярка за неотклонение "Подписка". Разследването по делото продължава. 

Това е второто обвинение към военния министър в оставка Николай Ненчев. Първото бе за укрити договори с РСК МиГ, от които са настъпили вредни последици за военната ни авиация.