Стачна готовност сред шивачките от Интендантско обслужване - Калофер. Над 150 служители на държавното предприятие се заканиха да блокират пътища, заради отнета поръчка, която ги обрича да останат без работа, информира НоваТВ. Бунтът им накара спешно военния министър да пристигне в завода и да потуши, поне временно напрежението.

Напрежението в завода ескалира, след като шивачките разбраха, че поръчката, която им осигурява работа за следващата година е спечелена от частна фирма и че предприятието е обречено да затвори.

Отнетата поръчка е на военното министерство за ушиване униформите на българската армия. Тя е за близо 4 млн. лв. В момента завода шие за ишлеме полицейски униформи за Белгия, Франция и Кувейт, но парите са минимални.

Всичките 150 шивачки работят на норма и всяка ушита униформа формира заплатата им. Военният министър призна, че поръчката е дадена на частната фирма в разрез със Закона за обществените почърки и се прави всичко възможно да се отмени. Срокът, който шивачките дават на МО да реши проблема, е януари 2015 г. Ако няма развитие, те излизат на стачка.