Пловдивската окръжна прокуратура обвини трима за незаконно придобиване, държане и отчуждаване на културни ценности и археологически обекти, съобщиха от прокуратурата.

Обвинителният акт е спрямо 56-годишната Гена Т., Людмил А., на 29 г., и Георги Т., на 43 години.

Гена Т. е обвинена, че е придобила културни ценности и че е държала повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по реда, предвиден в Закона за културното наследство.

Людмил А. и Георги Т. са обвинени за това, че при условията на продължавано престъпление, са предложили за отчуждаване и отчуждили културни ценности. Те са държали повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани по надлежния ред.

Двамата са имали незаконно предмети и металдетектор, за който знаели, че може да послужи за търсене на археологически обекти.

На 3 ноември 2015 г. обвиняемата Гена Т. в Карлово получила пощенска пратка по куриерска фирма. Тя поставила получения пакет в дамската си чанта, след което последвала проверка от полицейски служители.

В чантата й бил открит найлонов плик с кутийка и парчета тоалетна хартия, в които били увити и поставени различни предмети, идентифицирани от извършената по делото съдебно-археологическа експертиза като антични монети.

Иззети са различни монети - една монета бронзова, елинистическа, сечена в Македония, около 325 г. преди Христа, с типовете македонски щит със светкавица, една монета, бронзова, елинистическа, сечена през 1 в. преди Христа в град Ефес, Малоазийска Йония, една монета, бронзова, римска, провинциална, сечена в гр. Александрия Троада, при император Галиен и др.

Установено е, че на 30 октомври 2015 г. в Червен бряг обвиняемият Людмил А. подготвил описаната по-горе пратка с културни ценности и я изпратил на обвиняемата Гена Т.

На 3 ноември 2015 г. в жилището на обвиняемия Людмил А. в град Койнаре, Плевенско, било извършено претърсване и изземване. Иззети са различни антични монети, две от тях сечени по времето на император Василий II/976-1025/, както и металдетектор, които са служили за търсене на археологически монети. Устройството може да се ползва и за теренни проучвания.

Също на 3 ноември 2015 г. е имало обиск в дома на обвиняемата Гена Т. в Карлово. Там са открити други антични монети.
Установено е, че на 26 октомври 2015 г. обвиняемият Георги Т. пуснал обява в интернет сайт, в която предложил за продажба старинни монети. Той получил отговор от обвиняемата Гена Т., че иска да ги закупи. Георги Т. оформил обектите в пратка, и с куриерска фирма ги пратил от Димитровград до Карлово на обвиняемата Гина Т. И те били открити по време на обиска.

Два дни след като претърсване на жилището на Гена Т., на 5 ноември 2015 г. е имало претърсване и изземване и в жилището на обвиняемия Георги Т. в гр. Димитровград. От там са иззети други монети - елинистически, късноримски, римски, византийски, както и апликации, начупени бронзови фибули и др. културни ценности, а също и металдетектор.

Тримата обвиняеми не са подавали в НАИМ-БАН документи за регистриране и описване на движими културни ценности или други археологически обекти. По време на разпитите в хода на досъдебното производство, те се признават за виновни.