Повдигнаха обвинение на управителя на Фондация "Хелп Карма" за длъжностно присвояване.

Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от Фондацията.

При проведеното мащабно разследване са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени, а от други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата.

Асоциацията на ПР агенциите следят казуса с HelpKarma

Асоциацията на ПР агенциите следят казуса с HelpKarma

Очакват казуса да не навреди

Съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. В тази връзка по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация. Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертиза.

Софийският градски съд е наложил запор на общо 8,6 млн. лева.

Предстои постановлението за привличане да бъде предявено на обвиняемия и той да бъде разпитан в това качество. Подсъдимият има право да дава или да откаже да дава обяснения по обвинението.

Разследването по случая продължава.

Припомняме, случаят нашумя през ноември миналата година. Тогава се оказа, че за двете години, през които съществува, фондация "Хелп Карма" е набрала 21 милиона лева. До хората в нужда обаче достигнали едва около 13 млн. лева. За сметка на това е установено, че заплатите на служителите на фондацията варират между 40 000 лева и 80 000 лева на месец.

"Кредисимо" се разграничава от казуса с helpkarma.bg

"Кредисимо" се разграничава от казуса с helpkarma.bg

Уточняват, че нямат собственост в платформата и не поддържат контакти с нейни представители