Съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета Василева, временно да бъде задържана. Това е поискала прокуратурата от сръбските власти, предава БНР.

Искането е заради задочно повдигнатото обвинение за пране на пари. То е отправено на 24 март, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Василева се издирва с европейска заповед за арест. От средата на декември тя е обявена за общодържавно издирване. Тогава се изясни, че няколко месеца по-рано съпругата на банкера е напуснала страната през ГКПП-Калотина. Именно това е причината да бъде поискано задържането й от Сърбия.

Сърбия засега няма да екстрадира Цветан Василев

Сърбия засега няма да екстрадира Цветан Василев

След обжалване на решението на Белградския съд

Държавното обвинение настоява Антоанета Василева да бъде изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България.

Припомняме, че при съпруга й тази процедура продължава над две години и половина. Василева е обвинена, че през 2012 г. е купила къща в Швейцария с дарени от съпруга й пари. Той пък ги е взел от КТБ.

В случай, че съпругата на Цветан Василев реши да влезе в страната, тя ще бъде задържана въз основа на прокурорско разпореждане.

Адвокатите на банкера Цветан Василев днес опитаха да отменят това разпореждане. Софийският апелативен съд обаче прекрати делото, защото в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) такава процедура няма.

По-късно на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че е поискано обявяването на Антоанета Василева за международно издирване.

Василева е привлечена задочно и й е повдигнато обвинение за пране на пари. То е предявено на защитника й. Прокуратурата има данни, че през юли 2016 г. Василева е напуснала България през ГКПП-Калотина, но официално няма информация къде е тя.

Прокуратурата иска задържането й за 72 часа, след като бъде установено къде се намира и има готовност да поиска екстрадицията й.