Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе "във възможно най-кратък срок" за решението на ЦИК да се броят контролните разписки от машинното гласуване на президентските и парламентарни избори на 14 ноември. По закон резултатите ще станат ясни до 3 дни, но от ИБГНИ очакват решение на съда още утре, уточни Войслав Тодоров пред News.bg.

Подалата жалба срещу решението на ЦИК Мая Манолова заяви, че повторното решение на ЦИК все пак да се броят на 100% контролните разписки от машинното гласуване е едно незаконно решение и в пълно несъответствие с целите на Изборния кодекс.

Тя посочи, че целите на машинното гласуване са да осуети човешката намеса в изборния процес. В Изборния кодекс е записано, че документът, който удостоверява вота на избирателите, е машинният протокол и хартиените разписки нямат характера на документ, уточни Манолова.

Обжалват решението на ЦИК за 100% ръчно броене на разписките от машинния вот

Обжалват решението на ЦИК за 100% ръчно броене на разписките от машинния вот

Това става в Деня за размисъл

Манолова отчете, че все още има Секционни избирателни комисии (СИК), които не са предали протоколите и резултатите от гласуването. Тя посочи, че има само една избирателна комисия, която е предала в ЦИК протоколите от гласуването. Недоверието в изборния процес нараства, като това е целта на ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП, категорична бе Манолова.

Избирателната активност бе отчайващо ниска и за това спомогна цялата сапунка около машините, нарушенията и конспиративните теории, които се изговориха за тях. Няма как да бъдат пипнати машините в секциите, просто една машина да се появи отнякъде - няма как това да се случи. Борисов постигна своята цел - максимално ниска активност и да гласуват излязоха твърдите ядра на партиите, посочи Манолова.

Припомняме, че след първото решение на ЦИК за 100% броене Върховният административен съд (ВАС) реши, че контролното броене не може да установи резултатите от изборите и отмени приложенията към решението на ЦИК, но не и преброяването на разписките, което остана в следващо решение на до 30%.

Административно дело беше образувано по жалби на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната", "Демократична България - Обединение", Мартин Димитров и Петър Славов.