Вчера бившият премиер обяви, че ще има ръчно броене на разписките и часове по-късно ЦИК послушно гласува решение за броене на машинните разписки.

Това заяви съпредседателят на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова преди заедно с представители на "Демократична България" да обжалват във Върховния административен съд решението на ЦИК от снощи да има 100% ръчно броене на разписките от машинното гласуване.

"Снощи в тъмна доба ЦИК прегазиха решението на Върховния съд и отново постановиха разписките от машинното гласуване - и от България, и от чужбина, да се броят ръчно. Това се прави за да може членовете на СИК да броят до късна доба в условията на ковид разписките. Решението бе обявено на сайта на ЦИК късно, за да не може да има политически коментари и да бъдат извадени наяве аргументите на тези, които гласуваха", заяви Манолова.

Контроли могат да бъдат направени, но публично, ясно. Да се разсее съмнение и подозрение на хората. Мръсната битка срещу промяната в България продължава, каза тя.

По думите на другия съпредседател - Николай Хаджигенов, ЦИК се опитва да угоди на бившия премиер, който се опитва да ни върне в каменната ера преди 12 г.

Манолова - това решение е незаконно, тук сме, за да обжалваме, допълни Манолова.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) реши, че контролното броене не може да установи резултатите от изборите и отмени приложенията към решението на ЦИК, но не и преброяването на разписките, което остана в следващо решение на до 30%.

Административно дело беше образувано по жалби на "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната", "Демократична България - Обединение", Мартин Димитров и Петър Славов.

ВАС разгледа делото на жалбоподателите срещу решението на ЦИК за ръчно преброяване на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември.

Жалбоподателят Мая Манолова заяви, че решението на ЦИК е неправилно и незаконосъобразно. Тя не изказа повече доводи и поиска съдът да отмени решението на ЦИК. Според адвокат Николай Хаджигенов решението на ЦИК въвежда дублиращи резултати от машинното гласуване, което обезсмисля самото гласуване. Контролните разписки могат да се броят само тогава, когато машините блокират или има някакъв технически проблем, аргументира се Хаджигенов.