Златомир Иванов -Баретата, който беше осъден на шест и половина години затвор от Върховния касационен съд, няма да лежи в затвора, съобщиха официално и от прокуратурата. От там са изчислили, че на практика Иванов вече е изтърпял наказанието си.

Златко Баретата беше задържан на 6 февруари 2009 година. След като престоя зад решетките година и осем месеца, той беше пуснат под домашен арест.

Прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на Баретата

Прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на Баретата

Решението бе на състав на Специализирания наказателен съд

Според закона периодът от 18 октомври 2010 г. - досега, когато е бил под домашен арест, също се зачита като излежано наказание. Така на практика Златомир Иванов е излежал с близо 9 месеца повече от определеното му наказание.

Оправдаха Златомир Иванов – Баретата като шеф на банда за дрога

Оправдаха Златомир Иванов – Баретата като шеф на банда за дрога

Преди броени дни Баретата бе осъден окончателно

Припомняме, на 19 май 2016 година по наказателното дело срещу Златомир Иванов и други лица от ВКС са наложили наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода при "строг режим". След изискване на необходимите документи от МВР, НСлС и следствените арести, от Софийската градска прокуратура установили, че присъдата на Иванов не подлежи на изпълнение.

10 години затвор за Баретата иска прокуратурата, адвокатите „потресени”

10 години затвор за Баретата иска прокуратурата, адвокатите „потресени”

Явно сме присъствали на различни дела, заяви адв. Тодорова

Присъдата е влязла в законна сила на 19.05.2016 г. След получаване на присъдата в СГП, при извършената проверка на делото и от изисканите справки е установено, че на 06 февруари 2009 г. Златомир Иванов е привлечен като обвиняем. В същия ден е постановено задържането му от прокурора за срок до 72 часа.

С определение от 09 февруари 2009 г. на Софийски градски съд, спрямо Златомир Иванов е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението на СГС е потвърдено от САС на 19 февруари 2009 г. 

Мярката на Златомир Иванов е изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ с определение от 06 октомври 2010 г. на СГС, потвърдено на 18 октомври 2010 г. от САС. В периода от 18 октомври 2010 г. до влизане в сила на присъдата (19.05.2016 г.) Иванов е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Общият период от време, през което Златомир Иванов е бил с мярка за неотклонение “задържане под стража“ и „домашен арест“, покрива размера на наказанието, определено с присъдата.

В съобщението на прокуратурата се казва: "При вземане на решение за привеждане на присъдата в изпълнение и наличие на търпим остатък от нея, СГП е приложила най-благоприятния закон съгласно чл. 2 ал.2 от НК и е съобразила Тълкувателно решение №1/2010 г. на ВКС, като е зачела времето на изтърпяване на мярката за неотклонение „задържане под стража“ и „домашен арест“ в съотношение 1:1 , като един ден „задържане под стража“ се зачита за един ден „лишаване от свобода“ и един  ден „домашен арест“ се зачита за един ден "лишаване от свобода". 

Тъй като чрез извършеното зачитане наказанието се явява изтърпяно, СГП не е изпратила за изпълнение присъдата на Иванов и е уведомила за това Софийския градски съд.