"Очевидно изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше грешен. Висшият съдебен съвет обаче направи добро решение за прекратяване предсрочно мандата на главния прокурор". Това заяви Огнян Дамянов от ВСС в студиото на БиТиВи.

По думите му в последния месец напрежението в съдебната система достигнало до нива, които не са познати в историята на прокуратурата. Поведението на Гешев за искането на депутатски имунитети не помага за разкриването на обективната истина, а цели нещо друго, изтъкна кадровикът.

Дамянов отчете обаче, че през мандата си Гешев направил някои добри неща, като например борбата с битовата престъпност.

Той очаква Иван Гешев да влезе в политиката с непрекъснатите си обръщения към българските граждани. Според Дамянов ВСС трябва да назначи нов човек за главен прокурор, който да всява спокойствие и закрила.

Относно атентата срещу обвинител номер едно, извършен на 1 май, Дамянов посочи, че взрив срещу главния прокурор е имало, но каква е била целта ще се реши от досъдебното производство. Висшият съдебен съвет не променил мнението си за Гешев след атентата, а по-скоро след изявленията и медийните му прояви, изтъкна Огнян Дамянов.

Той увери, че лично неговите решения не са повлияни от политици и не се познава с политически представители.

Членове от ВСС се оплакаха от натиск

Членове от ВСС се оплакаха от натиск

Представиха мотивите защо се отказват от уволнението на Гешев