Затварят и укрепват оградата в регистрационно-приемателния център в Харманли до четвъртък, увериха от пресслужбата на Министерския съвет.Указанието е на премиера в оставка Бойко Борисов след неговото посещение в петък, 25 ноември.

Заявлението за готовата ограда до идния четвъртък е докладвал на премиера областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той посети на място центъра в Харманли и проследи напредъка в строителството.

Изграждането и ремонтът включват изкопни работи, изливане на бетон и полагане на метални преградни пана, така че до четвъртък целият периметър от 2920 линейни метра да бъде обезопасен и укрепен. В момента там работят 35 строителни работници и монтажници, а повече от 300 са разпределени на три смени за изработването на металните пана. Първите от тях вече са доставени и се монтират на място.

Като част от обезопасяването на центъра своевременно са маркирани и премахнати дърветата в периметъра на оградата. Подготвя се проект за цялостно й осветление.

Очаква се доставка на бодлива тел за обезопасяване на вече изградените участъци, включително и за стоманенобетоновата ограда, разположена по главната улица на града.

Станислав Дечев потвърди пред министър-председателя, че обстановката в центъра остава спокойна.

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Тези хора бяха тръгнали да убиват, разказва полицай, потушавал бунта

Припомняме, в четвъртък, 24 ноември, в мигрантския център в Харманли избухна бунт. Част от чужденците нападнаха столовата и сградата на администрацията, която е била съвсем нова. Първата вълна на бунта - около обяд, е избухнала на няколко места в лагера. След като размириците са потушени, мигрантите са се прибрали и след това вечерта отново са излезли и започнали да палят огньове и да хвърлят камъни по полицаите.

Като причина за бунта се сочи временната забрана на мигрантите да излизат от лагера, тъй като текат проверки за наличие на заразни болести.