За 6 години влиза в затвора Георги Георгиев, причинил смъртта на тригодишно дете при шофиране след употреба на марихуана през 2018 г. в Ботевград. Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

С окончателно решение от 15 август 2023 г. по наказателно дело № 329/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила присъдата, постановена от Софийския апелативен съд на 20 декември 2022 г. Делото е образувано по жалба на Георгиев срещу решението на апелативния съд, с което е потвърдена наложената му присъда от Софийския окръжен съд.

Георги Георгиев е признат за виновен за това, че при управление на автомобил пред хранителен магазин в Ботевград около 21.45 ч. на 18 май 2018 г. нарушил правилото за движение по пътищата, визирано в чл. 77, ал. 1, пр. 2 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, според което "водач, който има намерение да извърши маневра, е длъжен да се убеди, ...че няма да застраши останалите участници в движението", като по непредпазливост причинил смъртта на тригодишно момиче. Той е шофирал след употреба на наркотично вещество, а след инцидента е избягал от местопроизшествието. Наложено му е наказание "лишаване от свобода" за срок от 6 години. За същия период е лишен и от право да шофира.

Първата съдебна инстанция е провела съкратено съдебно следствие, като Георгиев е признал изцяло фактите по обвинителния акт. Според ВКС първоинстанционният съд е изпълнил задължението си да се убеди, че подсъдимият е запознат с процесуалните последици от изявлението си и че признанието се подкрепя от надлежно събрани доказателства, след което е одобрил съгласието да не се събират доказателства за признатите факти. В жалбата до Върховния касационен съд се посочва, че отхвърляйки представените документи и възраженията на защитата, апелативният съд е приложил незаконосъобразно особените правила на съкратеното съдебно следствие. Подобно процесуално нарушение не е установено, категорични са върховните съдии.

Тричленният състав на ВКС счита, че трябва да бъде отхвърлена претенцията за отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане, която се обосновава с твърдението, че съществени обстоятелства, относими към обществената опасност на деянието и дееца, не са изяснени или правилно оценени. "Внимателната съпоставка между твърденията на жалбоподателя и въззивното решение сочи, че липсва противоречие между изводите на съда и на жалбоподателя за фактите от обективната действителност. Точно както твърдят защитниците, по делото е установено, че като е напуснал местопроизшествието Георгиев е бил уплашен. Това обстоятелство фигурира в обстоятелствената част на обвинителния акт и е сред признатите от подсъдимия и възприети от съда. Допълнително е съобразено, че пред полицаите от І РУ на МВР в гр. София е съобщил, че се страхува от физическа саморазправа, възприето е становището на съдебно-психиатричната експертиза, че е бил притеснен да не бъде нападнат от множество хора", се отбелязва в мотивите към решението на ВКС. Според върховните съдии искането за отчитане на съпричиняване касае правилното приложение на материалния закон, но фактите, на които подсъдимият базира тезата си, категорично са изведени в решението - било прието, че докато е била под надзора на баща си, малката Крисия е излязла на пътното платно и е застанала пред автомобила, без той да ѝ попречи или да се опита да я върне обратно на тротоара.

Шофьор на бус блъсна дете в Хасковско и избяга

Шофьор на бус блъсна дете в Хасковско и избяга

На водача е съставен акт

От ВКС посочват, че правилно апелативният съд не е приел наличие на съпричиняване от страна на бащата на детето. В качеството си на пешеходец тригодишната Крисия неправомерно излязла на пътното платно, а баща ѝ не се погрижил да предотврати или да преустанови нарушението. Въпреки това, неговото бездействие не могло да се квалифицира като съпричиняване, тъй като нямало причинна връзка с последвалия резултат. Като е застанало в близост до тротоара пред паркиран автомобил и докато е стояло там по време на конфликта на дрогирания шофьор с баща му, детето не застрашило нито себе си, нито други участници в движението, а още по-малко причинило вреда. Опасността възникнала по-късно - когато Георги Георгиев решил рязко да потегли с колата си, като в този момент единственият, който можел да предотврати произшествието, бил самият той. От ВКС допълват, че детето не е изскочило внезапно на пътя, а е стояло неподвижно пред автомобила. Според установените факти по делото, бащата се е намирал до задната част на автомобила, а Крисия е била на около метър пред него и обективно не е било възможно той да я издърпа на тротоара.

Върховните съдии приемат, че обстоятелствата, които касаят размера на наказанието, са индивидуализирани точно. Като смекчаващи обстоятелства са отчетени добрите характеристични данни на Георгиев, чистото съдебно минало, трудовата ангажираност, понесената психична травма и съжалението за извършеното. За утежняващи обстоятелства са приети миналите нарушения на правилата за движение, неразумното шофиране непосредствено преди инцидента, дало повод на бащата на детето да направи забележка, както и пропускът на Георгиев да прояви завишено внимание при деца на пътя. "Видно е, че изводът за баланс между смекчаващите и отегчаващи обстоятелства е правилен, което от своя страна обуславя налагането на наказание около средния размер, в случая 9 години. Настоящият съдебен състав намира така отмерената санкция за справедлива. Законосъобразно е приложена и редукцията с 1/3 с оглед проведеното съкратено съдебно следствие", се посочва в мотивите към решението на тричленния състав на ВКС.