Окръжна прокуратура - Бургас отмени постановление на Районната прокуратура в града, с което бе отказано да бъде образувано досъдебно производство за поставяне на плакати с лика на Адолф Хитлер.

На 19 срещу 20 април няколко лица разлепили 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер срещу сградата на Съдебната палата.

В постановлението е посочено, че със залепването на плакати на фона на фашистка свастика в навечерието на неговата рождена дата, срещу сградата на Съдебната палата, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки.

В този смисъл Окръжна прокуратура - Бургас счита за неправилни изводите на първоинстанционната прокуратура, за липса на данни за извършено престъпление, от което следва, че постановлението трябва да бъде отменено.

Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва Специализираната прокуратура да се произнесе по случая.

Разследват случай за проповядване на фашистка идеология в Кюстендил

Разследват случай за проповядване на фашистка идеология в Кюстендил

В града били разлепени плакати с немски генерал от Втората световна война

Припомняме, че на 6 юни в Районна прокуратура в Кюстендил започна разследване за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза. На различни места в града бяха разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война - Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис.

Ден по-късно стана ясно, че проверяват прокурор отказал да наказва за разлепяне на плакати на Хитлер в Бургас.