Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСЧП) може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители. Това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди.

Омбудсманът получи пълната му подкрепа за кампанията за ограничаване на извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители у нас, в контекста на вече съществуващата практика на Европейския съд.

От април т. г. е налице осъдително решение срещу Словения. Казусът е за това, че за малък дълг от 170 евро е продадено на половин цена жилището на гражданин на Словения. Държавата е осъдена на близо 85 000 евро обезщетение за това действие.

Мая Манолова и зам.-омбудсманът Диана Ковачева бяха на двудневно работно посещение в Страсбург.
По време на визитата проведоха срещи и с изпълнителния секретар на Комитата против изтезанията Жерон Шокенброк, с директора на дирекция Права на човека Христос Джакомопулос, със зам.-генералния секретар на Съвета на Европа Габриела Байтани - Дрогони, с комисаря по правата на човека Муйжниекс, със специалния представител на генералния секретар по миграцията и бежанците Турбьорн Ягланд - Томаш Бочек, както и с европейския омбудсман Емили О" Райли.

Българският омбудсман информира подробно председателя на ЕСПЧ Гуидо Раймонди за пакета от законодателни промени, внесени от нея през месец май в Народното събрание, срещу извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители.

Сред предложенията на Манолова са длъжниците да могат да обжалват оценката на недвижимите имоти, за да не се продават жилищата им на безценица. Тя предлага и да няма запор на заплати и имущество за дълг от 100 лева.

Освен това Манолова предлага да бъде коригиран несеквестируемият доход, който не е променян от 2008 г.

Тя настоява и за намаляване на таксите на ЧСИ. Идеята е сборът от всички такси да не надвишава размера на задължението и длъжникът да не дължи такси, когато плаща в срока за доброволно изпълнение.

Всички предложения са представени на страницата на националния омбудсман: http://www.ombudsman.bg/news/4409

"След осъдителното решение срещу Словения, България е изправена пред ситуацията да плаща сериозни обезщетения на всеки гражданин, който се оплаче в Страсбург за това, че жилището му е продадено на половин цена, без да може да обжалва оценката, за малък дълг, т.е за ежедневната практика на частните съдебни изпълнители в България, от която потърпевши са не десетки, не стотици, а хиляди български граждани", категорична е Манолова.

По-късно, на срещата с европейския омбудсман Емили О"Райли, Мая Манолова настоя тя да се ангажира с темата по проблема за различния стандарт на храните в Източна, Централна и Западна Европа.

"Съгласихме се с г-жа О"Райли, че европейските потребители, независимо дали живеят в София, в Берлин или Париж, имат равни права, имат право да консумират храни и изобщо стоки с еднакво качество", коментира след срещата Манолова.

Тя информира О" Райли за намерението си да покани всички европейски омбудсмани да излязат с обща позиция за това, че е недопустимо стоки от една и съща марка да се предлагат с различно качество в различните европейски страни.

Освен това омбудсманът ще настоява пред българските евродепутати от всички политически сили да започнат процедура по промяна в европейската директива, защитаваща потребителите и в общия регламент за храните. Европейският омбудсман Емили О" Райли от своя страна обеща да играе координираща функция в процеса по изработването на общата позиция на европейските омбудсмани.