Вече три месеца Министерство на здравеопазването не е отпуснало нито една опаковка от новите медикаменти включени в списък А на Наредба 34.

Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

От там допълват, че препаратите Авастин, Алимта, Сутент, Имуно, Цитуксимаб и Бортезомиб са били включени в наредбата в края на миналата година. Те са предназначени за лечение на множество видове неоплазми като рак на гърдата, белия дроб, бъбречен карцином, колоректален карцином, мезотелиом и други.

Освен, че се отличават с много по-висока ефективност от досега използваните медикаменти, те имат по-добра поносимост, като страничните ефекти са сведени до минимум.

До този момент всички заявки на диспансерите са отказани. Първоначално причината за липсата на медикаментите е, че министерството на здравеопазването е закъсняло с тръжната процедура, посочват от ЦЗПЗ.

От там допълват, че  след приключване на последната е станалоясно, че договорените количества са много по-малки от нуждите. Сега трескаво се търсят начини да се ограничи употребата на тези лекарства, посочват от организацията.

Те допълват, че в момента се опитват варианти за редуциране на показанията за употреба, както и въвеждането на нови административни ограничения за изписването им, макар че и двете са определени с Наредба 34 и за да бъдат променени ще се наложи изменение на наредбата.

Самата наредба претърпя четири промени в рамките на половин година, което само по себе си е атестат за хаос при планирането и вземането на управленски решения, категорични са от организацията за защита на пациенти.

Те добавят, че забавянето или прекъсването на лечението в много от случаите водят до фатален изход от заболяването. Не е пресилено, ако кажем, че ритмичното снабдяване с лекарства за много от болните с онкологични заболявания е въпрос на живот и смърт, посочват още от ЦЗПЗ.