Онкоболни заведоха колективен иск срещу здравното министерство. Той е за неизпълнение на ангажимента по осигуряване на безплатното лекарство"Херцептин".

Искът е в полза на всички, които са се нуждаели от лечение с медикамента, което не им е било осигурено от 2006 г. досега, уточниха от организацията.

Установено е, че при неизползване на медикамента 60 % от пациентите развиват метастази и ракът на гърдата се превръща в нелечимо заболяване.

Около 4 хил. жени, преминали интензивно лечение на рак на гърдата, са без жизненоважното лекарство, сигнализираха от сдружение Център за защита на правата в здравеопазването.
От там допълват, че една година лечение с препарата води до напълно излекуване при 80 % от болните.

Установено е също, че при неизползване на "Херцептин" до 60% от пациентите развиват отново метастази и заболяването се превръща в нелечимо.

От Центъра за защита на правата на здравеопазването посочиха, че при 541 новооткрити случая за миналата година медикаментът е осигурен за около 220 жени. Не е достатъчна и дозировката на лекарството, която се предвижда за лечението.

От сдружението се надяват, че засиленият обществен интерес към случая ще доведе до бърз ход на делото и че в съда то ще бъде открито най-късно до средата на тази есен.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Теодора Захариева уточни, че до момента към центъра са се обърнали 13 човека, които са получили лекарството и са включени в колективния иск.