Общо 32 случая на морбили са регистрирани от началото на годината до сега на територията на област Търговище.

По данни на РИОКОЗ в областта има локализирани две огнища на морбили - в Антоново и Омуртаг. Един от първите случаи е регистриран в Омуртаг при малко дете. В Антоново болестта е открита първо при семейство дървари.

Във връзка с тези две огнища личните лекари са запознати навреме с необходимостта от предприемането на спешни мерки за ограничаване на заразата. Изготвени са списъци на неимунизираните рискови групи и на контактните лица на болни от морбили. Сформирани са и 4 мобилни екипа. Към момента са имунизирани общо 322 лица.

В РИОКОЗ са получени допълнителни количества ваксини. При нужда в МБАЛ Търговище има възможност да се разкрият общо 100 легла.

До този момент въпреки епидемията, която избухна през есента на миналата година, няма нито един смъртен случай на територията на област Търговище.

Снети са и указания от Министерството на здравеопазването във връзка с развитието на епидемичната обстановка:

  • - изготвяне на предварителен план за разширяване възможностите за хоспитализация;
  • - директорите на РИОКОЗ ще следят ежедневно изпълнението на извънредната имунизация;
  • - директорите на РЗОК ще оказват необходимото съдействие за разкриване на допълнителни легла за болни.

На проведено извънредно заседание на Регионалния съвет по здравеопазване директорът на Здравната каса в Търговище Йошенка Ненчева съобщи, че вчера е получен паричен превод от София.
Днес Районната здравноосигурителна каса е внесла документите за изплащане на средствата, като най-късно утре се очаква джипитата и стоматолозите да получат парите си.