Пътните полицаи ще проверяват за поставени колани и пътниците на задните седалки. Глобата за непоставен колан е същата - 50 лв.

Това обяви главен инспектор Росен Рапчев от Отдел "Пътна полиция" пред журналисти по повод стартиралата от днес полицейска акция "Колан".

До края на седмицата тя ще се проведе както в България, така и във всички държави-членки на Европейската организация на службите за пътен контрол (TISPOL) в Европейския съюз. Рапчев уточни, че ще бъдат засилени всички полицейски действия, които да контролират и следят нарушителите.

От миналата година има нови промени в Закона за движение по пътищата, според които са важни както отговорността на пасажера, така и тази на водача на автомобила.

Главен инспектор Рапчев посочи, че по последни данни много български граждани, които се возят отпред слагат обезопасителни колани, но не е такъв процентът за тези, които се возят отзад на автомобилите. "Всички в колата ще бъдат глобени, ако не са си поставили колан", отсече главният инспектор.

Полицията ще проверява и за обезопасителните системи за деца.

Започва акция "колан"

Започва акция "колан"

Пътните полицаи следят за използването на обезапасителни средства

Инспектор Росен Рапчев подчерта, че неизползването на такива система води до сериозен травматизъм при катастрофи. Рапчев заяви, че полицейските органи се надяват такива акции да имат възпитателен и по-дълготраен ефект.

На въпрос дали и в автобусите трябва да се поставят колани, инспекторът обясни, че такива трябват да се поставят, но само ако има такива. Все още няма във всички автобуси такива технически средства.

От цялата тази полицейска акция очакваме всички български граждани да се научат да използват обезопасителните системи за сигурност не само, когато има такива проверки, а постоянно, заяви още главен инспектор Рачев.

По думите му всички пътни полицаи, които са свободни и имат готовност, ще участват в тази полицейска операция.