Операция "Магистрати" е започнала с действията срещу съдия Петър Сантиров, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Припомняме, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, Тенчо Попов и бившият министър на отбраната Николай Цонев бяха задържани заради участие в схема за подкуп.

Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов, предложил на следователя Петьо Петров подкуп.

Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.

Вътрешният министър коментира, че има доста дела срещу магистрати, които са в ход, но реализацията им е въпрос на събиране на достатъчно доказателства.

"Това е един сложен процес, който не бихме искали да го обвързваме с някакви срокове и с някакви конкретни резултати. Самият дебат, който се води вече и във Висшия съдебен съвет, и в съдебната система, и в Съюза на съдиите, води действително до едни правилни решения, които ще бъдат взимани от ВСС", заяви Цветанов.

По думите му трябва да се гарантира прозрачно един обективен съдебен процес и да може българските граждани да усещат тази справедливост, която съдебната система трябва да отсъжда..

Вицепремиерът коментира и реакцията на президента Георги Първанов по повод статията за България в списание "Икономист".

"Президентът може да е прочел само заглавието на въпросната статия, защото там като положителна констатация вече се говори и за отминаване времето на тази липса на безнаказаност", заяви Цветанов.

Припомняме, авторитетното списание "Икономист" писа, че многоочакваното смазване на корупцията в България буди страхове за полицейска държава.

Коментарът на президента беше, че "покрай онези необходими действия на полицията, които трябва да респектират престъпността, ставаме свидетели и на доста радикални действия, които прехвърлят границата и са част точно от този стремеж да се внуши и създаде страх в обществото".