Изводите и препоръките от независимия европейски анализ на българската прокуратура ще станат публични.
 
Като основание се изтъква високия обществен интерес към работата на експертите, които от началото на седмицата извършват довогорения мониторинг на работата на прокуратурата.
 
Публичността е била договорена на среща в Брюксел на правосъдния министър Екатерина Захариева и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който наблюдава работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, съобщи БНР.
 
Именно тази нова структура на Европейската комисия организира мисията на европейските прокурори.
 
Предвижда се европейските прокурори да дойдат на още няколко подобни мисии, а до края годината трябва да изготвят независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратура. 
 
Заради заложена клауза за конфиденциалност до този момент нито от прокуратурата, нито от правосъдното министерство даваха официална информация за заданието на евромисията и за междинните констатации.
 
За отпадане на конфиденциалността настояваше правосъдния министър, а вчера в подкрепа се изказа и главният прокурор Сотир Цацаров.
 
В Брюксел Екатерина Захариева е обсъдила хода на съдебната реформа и със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.