Съдът оправда бившия ректор на Медицинският университет във София Ваньо Митев. Той и подчиненият му Алексей Алексеев бяха подсъдими за серия злоупотреби, с които ощетили Медицинския университет с над 1 милион лева.

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на Медицинския университет в София.

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на МУ
Обновена

Прокуратурата поиска 6 г. затвор за бившия ректор на МУ

Прокуратурата не оценила по достойнство усилията на Митев, според адвокатите му

Съдебният състав счете, че записаните 146 чуждестранни студенти не са облагодетелствани с нищо, а то е направено с цел да нараснат проходите на университета. Освен това не са налице никакви вреди по отношение на университета и не са налице вреди по отношение на комисионните на студенти.

По време на заседанието и двамата обвиняеми не се признаха за виновни. В заключителните си думи пред съда поискаха да бъдат оправдани.

По думите на Митев всичките 21 свидетели, които са били разпитани по делото са потвърдили тезата на прокуратурата.

"Аз най-съвестно съм си изпълнявал задълженията и ако е истина това, за което ме обвиняват, би трябвало всеки един ректор да бъде съден и да влезе в затвора", констатира по-рано Митев.

След края на съдебното заседание Митев коментира пред журналисти, че обвиненията, които му бяха повдигнати по това дело са пълен абсурд. Той призова всички хора, които някога изпаднат в неговото положение, да знаят, че все пак има съд и този съд наистина отсъжда по съвест.

На въпрос как оттук нататък ще се изчисти името, Митев отбеляза, че то само ще се изчисти, а що се касае до самите обвинение, никой от колегите му не е вярвал на тях

Припомняме, бившият ректор на МУ е обвинен и за ръководене на организирана престъпна група, която записвала студенти от арабски произход без да те да знаят английски език. По този начин те получават статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС.

Ваньо Митев отрече да е приемал нередовни студенти.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова престъпленията на Митев са заплаха за националната сигурност на страната, защото каналът можел да се използва като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

На последното съдебно заседание по това дело бившият ректор посъветва прокуратурата да обърне внимание на човека, който им подава информацията.

Митев се оттегли от поста първи зам.-ректор на МУ.