Прокуратурата иска 6 г. затвор за бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев.

Също така обвинението иска да му се наложи забрана за заемане на подобна висша или академична длъжност.

Ваньо Митев и Алексей Алексеев са подсъдими за серия злоупотреби, с които ощетили Медицинския университет с над 1 милион лева.

В началото на съдебното заседание прокуратурата заяви пред съда, че поддържа обвиненията срещу Митев и Алексеев, бивш главен секретар на МУ. Според обвинението Митев е знаел в продължение на три години за извършеното престъпление от страна на Алексеев, но не е уведомил контролните органи за това.

Според защитата не е налице престъпление, тъй като всички действия на двамата подсъдими са били със знанието на академичния съвет на университета и в изпълнение на техните решения. На практика според защитата всички действия на Алексеев са в рамките на изпълнението на служебните задължения.
Според защитата на Митев той е търсил начин как за извърши свои благородни замисли да подпомогне развитието на българското образование, а не е целял да извърши престъпление.

Адвокатите нападнаха прокуратурата и затова, че не се е съобразила с идеята на Митев, че не изнася филиал, а изнася Център за предклинично обучение, чието обучение в него е двугодишно. Прокуратурата не е оценила и по достойнство всички усилия, които е направил Митев за висшето учебно заведение.

Според защитата обвинителният акт е изпъстрен с множество грешки и с множество неверни твърдения, които са неправилни и неоснователни, защото не позволяват да бъде очертана рамката на закона така, както изисква съдебната практика.

Според защитата през цялото време не се знае точно срещу какво трябва да защитават обвиняемите.

И двамата обвинени не се признават за виновни и в последните си думи пред съда поискаха да бъдат оправдани. Ваньо Митев коментира пред съдебния състав, че по време на цялото дело са разпитани 21 свидетели, които са подкрепили изцяло тезата на прокуратурата. "Аз най-съвестно съм си изпълнявал задълженията и ако е истина това, за което ме обвиняват, би трябвало всеки един ректор да бъде съден и да влезе в затвора", констатира Митев.

Обвиняемият Алексей Алексеев заяви в своя защита, че има един принцип в правото, който гласи, че доказателството е въпрос по същество, а не въпрос по Конституция. Той изрази съжаление, че на много от делата се работи по Конституция.

"Аз моля почитаемият съд да се произнесе както подобава съвестта, така и по закон. Не се признавам за виновен и моля почитаемият съдебен състав да вземе най-доброто решение", каза той и допълни, че иска да е оправдан по всички повдигнати обвинения.

Припомняме, бившият ректор на МУ е обвинен и за ръководене на организирана престъпна група, която записвала студенти от арабски произход без да те да знаят английски език. По този начин те получават статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС.

Ваньо Митев отрече да е приемал нередовни студенти.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова престъпленията на Митев са заплаха за националната сигурност на страната, защото каналът можел да се използва като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

На последното съдебно заседание по това дело бившият ректор посъветва прокуратурата да обърне внимание на човека, който им подава информацията.

Митев се оттегли от поста първи зам.-ректор на МУ.