Специализираната прокуратура за повдига обвинения на участници в група за незаконен прием на студенти в Медицински университет София, съобщава БНР. Обвинените са шестима, сред които и студент на университета, които е набирал кандидат-студенти от чужбина, предимно Великобритания. Ваньо Митев сега отново е подсъдим  във връзка с работата му преди да е начело на Медицинския университет.

Обвиненията към него са и като ръководител на организираната престъпна група. Останалите обвинени не са назовани поименно, заради презумпцията за невиновност. Обвинените са с мерки за неотклонение пускане под гаранция. Паричната гаранция е в размер на 200 хил. лв.

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

Компетентните органи трябва да си довършат работата

По първоначална информация те са записали око двайсетина студенти, не преминали нужните изпити. Цената за това била около 40-50 хил. евро. От прокуратурата подозират, че броят на обвинените ще расте.

Това се случва седмица след акцията на ГДБОП и агенти от ДАНС в Медицинския университет.

Миналата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев изтъкна, че е нужно да оставим "институциите, органите които работят да си свършат работа". От 2016 г., одит на Медицински университет няма. "Одита беше абсолютно всеобхватен. Тук става въпрос за нови случаи", категоричен беше Вълчев. Той обясни, че не мисли, че има основание за спиране на акредитацията на висшето учебно заведение.

Припомняме, че миналата седмица ГДБОП и ДАНС проведоха акция в Медицинския университет в София. По първоначална информация става дума за корупционна схема, свързана с приема на чуждестранни студенти.

Запечатани бяха кабинетите на ръководството и администрацията за щателна проверка. В Медицинския университет фиктивно били записани десетки чуждестранни университети, за да се гарантира пребиването им в страната.

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексеев вече са предадени на съда за злоупотреба. Разкритията, включително и блокиране на Общото събрание на МУ и влизане на разследващи в университета стана през 2016 година.