Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков бе изцяло оневинен на първа инстанция от Софийския военен съд. Оправданието е по така нареченото "Афганистанско дело", съобщи БНР.

Очаква се решението да бъде обжалвано от прокуратурата на втора инстанция.

Шивиков бе обвинен за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. през 2010 г., когато бе командир на българския контингент в Афганистан. Според прокуратурата е присвоил одеяла, якета, зимни комплекти, спортни екипи и др., предназначени като безвъзмездна помощ за местното население. Вместо това Шивиков наредил част от помощта да бъде върната в България с военен полет заедно със служебното имущество на армията.

"Твърде много ми костваше това дело през последните 2 години. Развих диабет, бе прекратена военната ми кариера, която се развиваше много добре", коментира генерал Шивиков.

Прокуратурата обвини генерал, взел войници да му правят ремонт

Прокуратурата обвини генерал, взел войници да му правят ремонт

Ген. Димитър Шивиков мотивира бойците си с думите: "Там, където другите не могат"

Той очаква да бъде оправдан и за безвъзмездния труд на военнослужещи, които ремонтирали апартамента му. Очаква оправдателна присъда и за предоставянето на военния духов оркестър за честванията на Левски и Ботев в Карлово и Калофер.

Припомняме, на 20 април 2015 г. стана ясно, че бригаден генерал Димитър Шивиков е обвинен за злоупотреба със служебно положение. Първото обвинение беше, че четирима военнослужещи били ангажирани в ремонта на апартамента му.

След това започна подписка в подкрепа на ген. Шивиков.

Военният министър Николай Ненчев подкрепи генерала.

На 10 юни 2015 г. ген. Шивиков подаде оставка, защото му бе отнет допуска за класифицирана информация.

След това в парламента спешно промениха два закона в негова защита.

През октомври 2015 г. ген. Шивиков отиде на балотаж за местните избори с Емил Кабаиванов за кметския стол в Карлово.

След това се включи, но и излезе от депутатската листа на БСП в Пловдив.

Междувременно - на 22 юни 2016 г. Конституционният съд реши в полза на о.р. ген. Димитър Шивиков, че обвинените от прокуратурата за умишлено престъпление не могат автоматично да бъдат лишавани от допуск до класифицирана информация. От това следва, че не бива автоматично да бъдат освобождавани от постовете, които заемат, се казва в решение на Конституционния съд по дело за бившия командир на 61-ва Стрямска бригада.

О.р. бригаден генерал Димитър Шивиков е служил като национален командир на българския контингент в Афганистан. Той е авторът на девиза на 68-а бригада "Специални сили" - "Там, където другите не могат". Негова е и заслугата за доизграждането на православния храм в района на 68 бригада.

Ген. Димитър Шивиков бе командир на Четвъртия ни батальон в Ирак, когато смъртта застига трима военнослужещи. При изпълнение на рутинна задача по нощен патрул в зоната за отговорност е прострелян смъртоносно офицерски кандидат Гърди Гърдев. Военнослужещият е убит от американски часови на пост в радиорелейна база, намираща се в близост до магистрала "Тампа".