Софийски градски съд оправда Николай Методиев - Пилето и го обяви за невинен по обвинението за контрабанда.

Съдът счете за невинен и митническия служител Ангел Ангелов, който беше сочен за негов съучастник.

Аз съм категоричен, че има писмени доказателства, удостоверяващи, че има митническа контрабанда - на гръцката граница са били декларирани едни стоки, а на българската други - със значително по-ниско мито.

Това заяви от своя прокурорът по делото Стефан Милев.

Прокурорът:
Категорично има писмени доказателства, удостоверяващи, че има митническа контрабанда.

По думите му, някой от свидетелите пред съда са „забравили" редица от фактите, които са посочили пред следствието.

Това според него значително е разколебало обвиненията.
Той допълни, че исканата от него минимална присъда от 5 г. не е свързана с доказуемостта на обвинението.

По-рано днес Методиев отрече повдигнатите срещу него обвинения.

Бил съм коректен и изряден в дейността на транспортната фирма, която управлявах в периода 2002-2003г., заяви той.

Методиев е категоричен, че всички документи са били надлежни и транспортните курсове са контролирани от АЕБТРИ.

Той заяви, че освен коментирания случай не са имали никакви проблеми.

Методиев добави, че в нощта, в която полицаите са нахлули в базата в Богров, неговият пазач му се е обадил и е казал да отиде възможно най-скоро, защото полицаите са много и искат да влязат със сила.

Припомняме, в обвинителния акт се твърди, че във времето от 21.00 до 05.00 часа на 21 и 22 юли 2003 г. в складова база край с. Горни Богров, Методиев е принудил гл. сержант Красимир Кръстев и гл. сержант Петко Петков, да пропуснат против волята си изпълнението на служебните си задължения и да нарушат заповед на взводен командир Йордан Александров, която гласи:
"Да не се допускат външни лица на обекта без разрешение по време на охраната на десет товарни автомобила и ремаркета".
Обвинението сочи още, че Методиев заплашил полицаите с думите:
"Ако не си свърша работата, много хора ще изгорят и първите ще бъдете вие и вашите семейства. Ще бъдете унищожени, ако нещо се разчуе, няма кой друг да ме предаде освен вас".
Заплахата била отправена към тях, за да не му противодействат докато се разпломбират охраняваните камиони и ремаркета и се разтоварят стоките от тях.

Пилето:
Бил съм коректен и изряден в дейността на транспортната фирма, която управлявах в периода 2002-2003г.

Методиев разказа, че след като е отишъл, е заварил 30-40 човека от СДВР и икономическа полиция.

Без да му дадат обяснение, те му казали, че не могат да проверят камионите там и ще ги закарат на митническо бюро, след което са забранили всякакъв достъп до базата.
Последвала организация на шофьорите, които да откарат камионите в митническата база.

Преди проверката ми казаха, че трябва да отида в базата, защото тя е частна и трябва да платя 2 000 лв. затова, че техните работници са разтоварили камионите.

След това го обвинили, че през тези няколко дни е подменил стоката в камионите.
Методиев подчерта, че чисто технологично е невъзможно да се разтоварят общо 120 тона стока от камионите, докато е била там.

Първо те са били запечатани с пломби и второ - всички полицаи, които са охранявали твърдят, че никакъв камион не е влизал и излизал от базата, а при претърсването предполагаемо подменената стока не е открита никъде, твърди обвиняемият.

Методиев посочи също, че на път към СДВР за разпит са му се обадили от СОТ, че в дома му са дошли полицаи да го арестуват.

В същото време по телевизията вече били съобщили, че е арестуван. Методиев разказа още, че се е върнал пред дома си, а хората от НСБОП даже не са го познали, попитали са кой е, а той е отговорил - Този, когото чакате.

Според Методиев правата му са нарушени и с това, че в следствието е извършено разузнаване без присъствието на адвоката му.

Пледоарии на прокурора и адвоката
Обвинението заяви, че някои от свидетелите по делото не са си спомняли пред съда факти, които са споменали при разпитите в досъдебното производство, но по думите му за поддържане на обвинението на прокуратурата има много писмени доказателства, счетоводни и други документи, в които се посочва, че има разминаване на един митнически пункт между декларирани стоки и това, което реално се превозва.

Прокурорът поиска за Николай Методиев минималното от предвиденото в закона наказание за контрабанда - до 10 години лишаване от свобода.

Защитникът на Методиев, адвокат Илиян Василев, заяви, че цялото дело е една медийно раздухана манипулация.

Защитата твърди, че по делото няма безспорни доказателства, че е извършена изобщо някаква контрабанда.

Откъм юридическите аспекти според Василев обвинението е „мъртвородено". Той посочи тази част от обвинителния акт, в която се твърди, че Колев и Николов са платили на Методиев да извърши контрабанда чрез транспортната си фирма.

Според адвокат Василев обаче в материалите по делото няма нито едно доказателство по тази част на обвинението, което превръща обвинителния акт в голословни твърдения.

Единственото, което може да послужи като основание само за съмнение, е документацията от гръцките митнически служби - само че тя не може да е пряко доказателство, тъй като съдът няма възможност да проверява достоверността на гръцката документация.

Василев отново разказа пред съда фактите около задържането на Методиев такива, каквито ги посочи той самият преди това пред съдията.