Оправдаха Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, за нападение над репортери. Той не бил извършил престъпление според Наказателния кодекс, а административно нарушение по УБДХ (Указ № 904 за борба с дребното хулиганство), за което е изтекла давността. Това решиха магистратите от ВКС.

С това решение ВКС подкрепят решението на първоинстанционния съд, които окръжният съд е отрекъл като неправилни и незаконосъобразни.

Рашков е засегнал телесната неприкосновеност на свидетеля Паунов и честта и достойнството на свидетелката Драганова. Според съдиите, деянието на Кирил Рашков било дребно хулиганство, но има абсолютна давност за наказателно преследване в размер на 4 години и 6 месеца. Давността е изтекла на 17 януари 2019 г.

Извършеното от него не представлява престъпление, а е административно нарушение по УБДХ. Наложено му е административно наказание "глоба" в размер на 500 лв. С въззивната присъда подсъдимият е признат за виновен и е осъден на 8 месеца "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване. Според тричленния състав на ВКС касационната жалба е основателна.

"В решението на ВКС се посочва, че не е доказан поводът двамата журналисти - свидетелят Паунов и свидетелката Драганова, да се озоват пред дома на подсъдимия, където според подадения им "сигнал" той се бил саморазправял с някого. Именно от техните показания, правилно възприети от съда като правдиви, става ясно, че при пристигането им на посоченото място обстановката била спокойна и Рашков просто разговарял с един човек. Оттук нататък непристойното му поведение се обяснява от заснимането му без предупреждение от свидетеля Паунов, на което той се противопоставил и след намесата на двама неустановени по делото младежи за блокиране на действията на журналиста последвало "душенето" му, а след призива му към свидетелката Драганова да снима какво става с него - и до опита за заплюването ú от подсъдимия", пише в решението на ВКС. 

Съдът остави Кирил Рашков в ареста

Съдът остави Кирил Рашков в ареста

Повдигнато му е обвинение за това, че е пренесъл 501 г живак през границата

След това фоторепортерът е пуснат и двамата журналисти се оттеглили, като сигнализират на тел. 112.

Цар Киро също се обадил на спешния телефон 112, за да се оплаче, че е тормозен от журналисти, за което по-късно подал и жалба.

"Дейността на журналистите изисква спазването на определена етика, при което следва да се съобразяват с основните права на гражданите, да не навлизат безпричинно в личната им сфера, подлагайки ги на психически тормоз и превръщайки ги в жертви на собствените им действия", категорични са върховните съдии. Именно в този аспект въззивният съд е следвало да прецени доколко действията на подсъдимия Рашков са били обективно и субективно насочени към нарушаване на обществения ред и израз на явно неуважение към обществените порядки, макар и случили се на улицата в центъра на Пловдив, където живее след изселването му от село Катуница", пишат върховните съдии.

Разследването не е изяснило които са двамата, които са хванали и душили репортера. 

Роднини на цар Киро опитаха саморазправа с репортер

Роднини на цар Киро опитаха саморазправа с репортер

При опит да снима имотите му

"Тенденциозно е проверявана версия той да е направил опит за убийството на журналиста в афектно състояние по чл. 118 от НК, без да се отчете фактът, че свидетелят Паунов не само не се е почувствал застрашен, а извикал на свидетелката Драганова да снима "душенето" му като компенсираща сензация", пишат от ВКС. Същевременно не може да се говори за смекчаване на отговорността му предвид квалифициращото обстоятелство "опасен рецидив".