съдВърховните съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов бяха наказани с понижение на заплатата за срок от 2 години, съобщи БНР. Срещу тримата бяха образувани дисциплинарни производства заради т.нар. имотен скандал в Приморско.

Висшият съдебен съвет реши, че те са нарушили Етичния кодекс на магистрата и са уронили престижа на съдебната власт.

Скандалът с евтините парцели по морето коства постовете на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и младшия съдия от Благоевград Деница Урумова.

Припомняме, ВСС образува дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с имотния скандал в Приморско.

Впоследствие тогавашният председател на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов.

Разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати, беше поето от Софийската градска прокуратура. Част от проверката „отиде" в СГП заради магистратския статут на съдиите Андрей Икономов, Николай Юрумов, Панайот Генков, прокурорът Иван Иванов, както и Веселин Пенгезов.

Преди това името на шефа на Апелативния съд бе замесено в друг скандал. В своя публикация столичен вестник го обвърза с „Октопод". Впоследствие вътрешният министър Цветан Цветанов отрече Пенгезов да е магистратът, приятел на "Октопод"-а.