Георги Желязков и Стоян Стоичков, които бяха окончателно признати за виновни от българския съд за убийството на студента Мартин Борилски, ще подадат жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Това съобщи Франс прес, като се позовава на защитата на осъдените, според която съдебното решение не взема предвид техните аргументи.

Припомняме, два дни по-рано Върховният касационен съд потвърди общата присъда от 36 години затвор за зверското убийство.

В началото на годината Великотърновският съд определи Георги Желязков и Стоян Стоичков за виновни за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. Припомняме, роднините на убитото момче обаче искаха доживотни присъди за двамата.

Мартин Борилски бе убит на 18 юли 2000 г. във Франция
Делото се гледа за втори път от Върховния касационен съд, след като първия път бе върнато.

Според Върховния съд по-долната инстанция е приела, че фаталните събития са се разиграли между Стоичков, Желязков и Борилски, а тезата за агресия е защитна позиция на подсъдимите.

ВКС отчита, че правилно са оценени действията на Желязков с корист - в морален и материален план, а на Стоичков - "да помогне на лидера си". Решението на ВКС е окончателно.