Четирима подсъдими, предадени на съд от Окръжната прокуратура във Варна за укрити данъци за близо 650 000 лева, с две ефективни и две условни присъди.

Предадените на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна Тодор Т. от Варна, Райчо Ил. и Албена Р. от Девня и Цветомир М. от Шумен за избягване установяването на данъчни задължения в особено големи размери чрез документи с невярно съдържание, чрез които приспаднали неследващ се ДДС, получиха днес две ефективни и две условни присъди.

И четиримата са признати за виновни от състав на Варненския окръжен съд по предявеното обвинение. Тодор Т. получи наказание лишаване от свобода 1 година и 6 месеца при строг режим. Райчо Ил. ще изтърпи наказание 2 години и 6 месеца ефективно при строг режим, а Албена и Цветомир са осъдени на 1 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок.

Подсъдимият Райчо Ил. има зад гърба си 11 присъди, включително за данъчни престъпления и дори за трафик на хора през граница. Единственият от подсъдимите, който е с висше образование, е шуменецът Цветомир М. Останалите са с основно образование, а Албена Р. от Девня е ходила на училище до 6-и клас.

Подсъдимият Тодор Т. като собственик и управител на "Бик ремонт строй" ЕООД, а останалите трима негови съучастници, които действали като пълномощници на дружеството, чрез неистински документи успели да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Сумата на неследващия се данъчен кредит за "Бик ремонт строй" ЕООД е в размер на 642 786 лева. Периодът, в който четиримата подсъдими действали за лично облагодетелстване за сметка на държавния бюджет, е от септември 2008 до 15 март 2010 г.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.