От Антикорупционния фонд (АКФ) осъдиха Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да предостави информация за инсинераторите за животински отпадъци, съобщиха от АКФ.

Решението от 18 декември 2019 г. е получено вчера (14 януари 2020 г.). С него от Административния съд София град отменят отказа на БАБХ да предостави достъп до обществена информация. 

БАБХ: По-евтино ни е умрелите животни да са в инсенератори, вместо в екарисажи

БАБХ: По-евтино ни е умрелите животни да са в инсенератори, вместо в екарисажи

Заболяване „луда овца“ няма, категоричен проф. Паскал Желязков

Информацията е за отчетените месечни количества обезвредени животински отпадъци и месечните суми, изплатени от БАБХ на фирмите с инсинератори - "Син Кръст" ЕООД и "Еко БГ - СЖП" ЕООД.

Според Съда липсват каквито и да било мотиви, обосноваващи твърденията на БАБХ, че исканата информация, представлява търговска тайна и разкриването й би довело до нелоялна конкуренция. 

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

Отварят най-големия екарисаж в страната година и половина след затварянето му

Нарушението на БАБХ е, че не са преценили, че в този случай надделява обществения интерес. Съдът приема, че е напълно "незаконосъобразно" и "недопустимо" искането на БАБХ заявителят да доказва надделяващ обществен интерес.

Съдът е категоричен, че при надделяващ обществен интере съгласието на фирмите - изпълнители е без значение и достъп до информация трябва да се предостави.

В разследване на АКФ и журналиста Генка Шикерова от август 2019 г. бяха разкрити множество данни за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Неправомерно са похарчени 30 млн. лева през 2018 - 2019 г. и са сключени договори за още 30 млн. лв. за 2020 г. Тези пари са отпуснати с мотив за извънредната и усложнена епизоотична обстановка - чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичи грип. Липсват публични данни инсинераторите да са използвани, при която и да е от тези епидемии, пишат от Антикорупционната организация.

В БАБХ тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, започнала по сигнал на АКФ.