Няма риск от заболяване "луда овца" в България, заяви пред БНР директорът на Българската агенцията за безопасност на храните проф. Паскал Желязков.

По думите му няма заболяване "луда овца", а има болест Скрейпи. При него заболяват отделни животни и никой не може да каже как става. То не се предава от животно на животно. Смята се, че се предава с храна, обясни председателят на БАБХ. 

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

Отварят най-големия екарисаж в страната година и половина след затварянето му

Според него за държавата е по-евтино труповете на умрелите животни да се обезвреждат през инсинераторите (крематориуми - б.р.), а не през екарисажите (място за преработка чрез висока температура на животински трупове и на месни отпадъци - б.р.), иначе цената е една и съща

Припомняме, темата бе широко дискутирана покрай заболяването Африканска чума по свинете и необходимостта да се обеззаразят множество трупове на убити прасета, както и за това, че екарисажите в страната са малко и недобре финансирани.

България остава без екарисажи, заплашва ни екокриза

България остава без екарисажи, заплашва ни екокриза

Екарисажите отговарят за извозването и обезвреждането на трупове на умрели животни

Относно случаите, при които бяха арестувани служители на БАБХ, искали подкуп, той заяви, че вината за корупция винаги е лична, не може да хвърляме вина върху цялата Агенция или върху всички хора, които се занимават с животни.

"Има случаи, когато нашите служители са подложени на корупционен натиск. Но обикновено хора, които са изрядни, няма защо да дават подкупи. Призовавам хората да си изпълняват задълженията и изискванията по закон, а който иска след това подкуп от тях и им създава допълнително напрежение, да информират органите на Агенцията и органите по правораздаване". 

Промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност се прави във връзка с повишаване биосигурността на фермите, подчерта проф. Желязков. Според него това е във връзка с африканската чума по свинете.

Промените в закона ще решат и въпроса с броя на прасетата, отглеждани в задните дворове на хората. Според него имало задни дворове с по 100 прасета.

"Апелирам колегите - нарушителите, които не изпълняват разпоредбите, да бъдат санкционирани, защото след това този бумеранг се връща върху тях".

Има недостиг на ветеринарни лекари. В някои области един ветеринарен лекар отговаря за 3 области, каза шефът на БАБХ. Сега те ще трябва през определен период от време да посещават фермите, с които имат сключен договор за обслужване. Това е причината да ограничат дейността на ветеринарния лекар в рамките на общината или съседната община, но близо до обекта.

Идентификационната система е перфектна, категоричен е директорът на БАБХ. Според него идентификационната система не е достатъчна, някой трябва да подава данни в тази система. Предвиждат налагане на глоби за фермерите, които не подават тази информация. Ако се повтори, подлежи на по-голяма санкция, добави Желязков.