Осъдиха двама за печатане и разпространяване на фалшиви банкноти, пише "24 часа". Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу И. Н. и Д.А през 2021 г.

Софийският градски съд призна за виновен И.Н. на 20.04.2023 г. Той е държал в два апартамента в столичните квартали "Христо Смирненски" и "Младост" фалшиви пари. Открити са 18 171 бр. банкноти от по 100 щатски долара. Д.А обвинена в съучастие.

На четири други адреса в столицата криминалистите откриха материалите, които той използвал за изготвяне на фалшивите банкноти. За това престъпление И.Н. бе осъден на три години затвор при първоначален общ режим.

Подсъдимата Д.А. е призната за виновна като съучастник. Осъдена е на две години затвор, които са отложени с изпитателен срок от четири години.

СГП протестира присъдата в оправдателната ѝ част. Според прокурора съдът неправилно е разделил общата съучастническа дейност на двамата подсъдими по мястото, където са намерени и иззети отделните веществени доказателства. Държавното обвинение поиска и завишаване на наказанията на двамата подсъдими.

Предстои разглеждане на делото от Апелативен съд - София.

Припомняме, че печатницата за фалшиви пари, намираща се на тероторията на Висшето транспортно училище в София бе разбита при акция на ГДБОП през 2021 г. От висшето учебна заведение тогава отрекоха единият задържан да е работил на трудов договор към тях, обяснявайки, че печатницата е била отдадена под наем на търговско дружество.

Обвинението за печатницата за фалшиви пари във ВТУ влезе в съда

Обвинението за печатницата за фалшиви пари във ВТУ влезе в съда

Обвиниха 48-годишен и 54-годишна за изработка на фалшиви долари и евро