Районният съд в Стара Загора определи ефективна присъда спрямо 19-годишно момче за това, че е осъществил полов акт с лице, което няма навършени 14 години.

Установено е, че момчето и 13-годишното момиче се познавали и и били в приятелски отношения. Вечерта между 10 и 11 декември 2016 година малолетната гостувала с баща си в дома на осъдения в село в община Стара Загора. Тогава двамата се усамотили и заключили в отделно помещение, където 19-годишното момче осъществил полов акт с малолетното момиче. На следващия ден момичето съобщило на близките си, които сигнализирала органите на полицията.

Момчето е било осъдено на две години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим. Той е признал вината си.

Изяснено е и че момчето неколкократно е бил осъждан за престъпления против собствеността, като е лежал и в затвора.

Районната прокуратура в Стара Загора е внесла в съда за разглеждане и друг обвинителен акт със сходен характер.

Прокуратурата е обвинила 18-годишно момче за това, че е извършил полово сношение с лице от същия пол, ненавършило 14-годишна възраст, като употребил за това сила.

По случая е установено, че на 29 май 2017 година 11-годишно момче си играело с други деца в близост до дома си. На мястото бил и обвиняемият, който по-късно тръгнал да изпраща момченцето до вкъщи. 18-годишния предложил на детето да му гостува, за да довършат играта си.Като влезели в жилището обаче обвиняемият запушил устата на момчето, успял да го издърпа в една от стаите, изритал го и въпреки съпротивата извършил полово сношение с него.

След деянието детето било силно разстроено и разказал за случилото се на близките си, които сигнализирали органите на МВР. По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи и др.

Обвиняемият е задържан за постоянно. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 до 12 години.