Осъдиха мъж за измами с криптовалута в интернет. Обвиняемият Д.К. получи присъда от три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок. Това съобщиха от прокуратурата.

Освен това подсъдимият бе глобен с 20 000 лева, а притежавания от него лек автомобил е отнет в полза на държавата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд.

Държавното обвинение посочва, че в периода от 24.03.2018 г. до 06.04.2018 г. в гр. Пазарджик подсъдимият Д.К. се сговорил с две лица да извършват на територията на страната престъпления за набавяне на имотна облага. Посредством неправомерни действия, довели до генериране на неистински данни от компютърна програма на интернет платформа за добив и сделки с криптовалута, както и допълнително въздействие върху нея, престъпното съдружие целяло материално облагодетелстване и получаване на значителни парични средства. Касае се за сума над 3 000 000 лева.

През 2018 г. служители по сигурността в новорегистрираната платформа за криптовалута установили тегления от група лица, предимно в гр. Пазарджик, на криптовалутни единици - Футуро Койн, в големи количества. Придобиването значително надхвърлило стойността на закупените от тях пакети, съдържащи определено количество криптовалута.

От страна на собственика на платформата - дружество със седалище в Полша, се свързали с въпросните лица и поискали своевременно предприемане на действия за връщането на неправомерно придобитата криптовалута в огромни размери. Подсъдимият и неговите съучастници решили да не връщат криптовалутата, смятайки, че извършеното от тях престъпно деяние не може да бъде доказано.

Целенасоченото желание за обогатяване от страна на Д.К. се потвърждава и с извършената от него покупка на лек автомобил на стойност 50 426 лева със средства, придобити по престъпен начин. В хода на досъдебното производство двама от участниците в престъпното сдружение са се признали за виновни за извършените от тях престъпления и са сключили споразумения, одобрени от съда.

Осъдиха на 25 години затвор "Крипто краля" Сам Банкман-Фрайд

Осъдиха на 25 години затвор "Крипто краля" Сам Банкман-Фрайд

Установено е, че е откраднал милиарди от клиенти