Варненският районен съд осъди трима митнически служители бяха за длъжностно присвояване в големи размери, съобщи Районния съд във Варна.

Тримата служители на Агенция "Митници" са работели като материално отговорни лица в митнически склад за задържани и изоставени вещи. Те бяха признати за виновни за това, че през 2014 г. предварително са се наговорили и осъществили длъжностно присвояване в големи размери на чужди вещи, с обща стойност за близо 148 000 лева.

За да улеснят присвояването на чуждите вещи тримата митничари извършили и друго престъпление по служба, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание. В периода 7 август - 30 септември 2014 г. тримата са нарушили служебните си задължения по пряк митнически контрол и надзор с цел набавяне на лична облага.

Митничарите не са изпълнили задълженията си по унищожаване на иззети стоки. В случая стоките били дезодоранти и ароматизатори, които имитирали защитени търговски марки. Вместо да ги унищожат, служителите присвоили стоките.

След проучване е установено, че само малка част от стоките била физически смачкана с валяк на площадката за унищожение, а другата част била предложена за продажба в търговската мрежа.

На 30 септември 2014 г. при специализирана акция митническите служители били хванати при прехвърляне на кашони от същата стока от служебния микробус в товарен автомобил на търговец.

Това са първите провинения на тримата служители. И на тримата е наложено наказание от по 3 години и шест месеца затвор. Те са лишени още от право в срок на 1 година и 6 месеца да заемат държавна или обществена длъжност, свързана с управление и пазене на държавно или обществено имущество. Освен това, съдът наложи и наказание "конфискация" на една четвърт от имуществото на всеки от тях.