Осъдиха на 3 години условно майка за неполагане на грижи за собственото си дете, вследствие на което то е починало, съобщават от Районна прокуратура-Пловдив.

М.М. е осъдена за това, че на 9 февруари миналата година е причинила смъртта на собственото си дете, като не е закупила предписаните му от доктора лекарства и не го е лекувала.

Това довело до бронхопневмония и мозъчен отток. Вследствие на това се стигнало и до дихателна недостатъчност и настъпила смърт.

Районен съд-Пловдив е наложил на М.М. наказание от една година и четири месеца "лишаване от свобода" условно с три години изпитателен срок.

Майката е признала за стореното и е изразила съжалението си.

21-годишната М.М. живеела на съпружески начала с Я.Я. Двамата имали три деца. През февруари 2018 г., най-малкото от тях - момче, родено през януари същата година, се разболяло. Майката го завела на лекар, който извършил преглед. Той изписал медикаменти, но М.М. не закупила нито едно лекарство.

На 8 февруари миналата година тя отново завела бебето на контролен преглед, но не съобщила на лекаря, че детето не приема предписаните лекарства, за да може да й се издаде направление за постъпване в болница, което е щяло да се случи. Състоянието на детето се влошило и то починало на 9 февруари.

Според тройната съдебномедицинска експертиза липсата на предписаното лечение е довело до смъртта на детето. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.