6 години затвор получи бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев, съобщава marica.bg.

Присъдата произнесе състав на Пловдивския районен съд.

Припомняме, че 59-годишният бивш кмет на Пазарджик и Стрелча е обвинен за изнасилването на 16-годишна ученичка. Посегателството е извършено в хотел в града. Майката на момичето е била секретарка на Евстатиев, когато е бил кмет. 

Делото бе разпределено в Районния съд в Пловдив, след като магистратите в Пазарджик си направиха самоотвод, заради предишни колегиални контакти с Иван Евстатиев. След ареста му в Стрелча се проведоха много протести с искане за справедливо наказание. 

Експертиза доказа, че момичето е било с 1,73 промила алкохол по време на половия акт, за който защитата на обвиняемия твърди, че е бил доброволен.

Пред съда той заяви, че желае справедливост. "Съжалявам от морална гледна точка. Желая справедлива присъда и снизхождение", заяви обвиняемият Иван Евстатиев. Това са единствените му думи от началото на ареста досега.

Прокуратурата иска 6 години затвор за Иван Евстатиев

Прокуратурата иска 6 години затвор за Иван Евстатиев

Днес се очаква присъда

Заключителното заседание се проведе при закрити врата. В съдебната зала присъстваха и обвиняемият, и пострадалата.

Прокуратурата и защитата на семейството на ученичката по-рано поискаха 5 или 6 години затвор за бившия кмет. Близките на момичето са завели и граждански иск за 10 000 лева. Защитата на Евстатиев пък бе категорична, че ще поддържа тезата за невинен.

Иван Евстатиев е в ареста от година и четири месеца. Защитата му направи многократни опити да го изкара на свобода под домашен арест, но те останаха неуспешни.

Кореспондентката на БНР допълва, че родителите на момичето са удовлетворени от присъдата. Адвокатът им смята, че тя е издържана и в наказателната, и в гражданската част.

Защитата на Евстатиев е категорична, че ще обжалва наказанието. Според адвокатите на бившия кмет решението на магистратите е неправилно, недопустимо, базирано е на предположения и е произнесено под обществен натиск.

Присъдата може да се обжалва в срок от 15 дни.

Иван Евстатиев бе изведен от съдебната зала без да направи коментар.