Софийски градски съд осъди Николай Бареков, да заплати на Юри Катанов 14 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от две изказвания на Бареков - на 20 януари 2017 г. пред телевизия "Канал 3" и на 15 февруари 2017 г. пред телевизия PIK TV, съдържащи клевети, с които са накърнени доброто име и репутация на Катанов.

Производството е образувано по искова молба от Катанов, с която са предявени срещу Бареков искове за общо 60000 лв. Той твърди, че Бареков го е оклеветил пред двете медии и в платформата за видеообмен youtube.com, че е участвал в измама, свързана с немското дружество Кварцверке на стойност 5 милиона и че като дясна ръка на Иво Прокопиев е участвал в кражба на ДДС.

Бяреков обяснява, че изявленията му не са коректно цитирани и са извадени от контекста, както и че не е твърдял пряко участие на ищеца в измамни схеми. Между страните не е спорно, че са излъчени изказвания, направени пред телевизиите "Канал 3" и "PIK TV".

Спорно по делото е дали пред двете медии е направил описаните в исковата молба твърдения и с какво съдържание са тези твърдения.

По делото са представени веществени доказателства - флаш памет, съдържаща файлове със запис на две телевизионни предавания, чието съдържание е изследвано и възпроизведено в приетата по делото съдебно-техническа експертиза. От заключението на съдебно-техническата експертиза се установява, че файловете съдържат записи на предавания, излъчени по телевизиите "Канал 3" и PIK TV.

Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу Плевнелиев и Прокопиев

Бареков внесе сигнал в прокуратурата срещу Плевнелиев и Прокопиев

Обвинява ги в оплитане на офшорки

При възпроизвеждане на съдържанието на файла вещото лице констатира, че съдържа видеоизображение на Бареков, изричащ лично следното по "Канал 3": "Николай Бареков: основните лица на това ОПГ са Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Замесени са десетки хора техни служители - секретарки, сватове, роднини, баджанаци, жени и включително фигури, аз някои от тях ги познавам от двадесет години и съм учуден, че са били част от тази организирана група и в момента са попаднали в тази нова партия, която я направи господин Прокопиев - "Да, България Женски глас (водеща): - Кои са тези хора? Николай Бареков: Ами аз примерно съм шокиран за Юри Катанов. Той беше мой служител преди двадесет години. Разбираше от баскетбол, с прекрасен така... с прекрасни езикови познания. Първата му трудова работа е при мен. И аз сега го гледам, че е изпълнителен директор на "Алфафинанс Холдинг" и също така е участвал в измамата на Кварцверке - това е една немска фирма. Измамата е за над пет милиона. Аз мога да ви разкажа, но не искам да влизам в подробности, защото другата седмица ще бъде запозната немската прокуратура. Не че нямам доверие в българската, но тука медийния и политическия рекет срещу прокуратурата беше много сериозен.

При възпроизвеждане на съдържанието на файла вещото лице констатира, че съдържа видеоизображение на Бареков и водеща, изричащи лично следното пред PIK TV.: "Водеща: Ама, чакайте сега, вие ги обвинявате, вие го обвинявате и за източване на ДДС в особено големи размери Прокопиев? Николай Бареков: - Ми то се вижда, той съдът го е осъдил и той прехвърля фирмата. Само че, понеже господин Прокопиев и бившия, така, мой служител Юри Катанов, те са бели якички - те не си прехвърлят. Водеща: - Ваш служител? Николай Бареков: - Да, в Кант Ком преди двадесет години. Аз даже съм учуден той до какви висоти е израснал. При мене беше рисърч на баскетболни резултати. Примерно, казваше ми какви са шансовете на Леброу Джеймс или, да кажем, тогава на Карим Абдул Джабар колко коша ще вкара следващата седмица. Тук идеята е следната - господин Прокопиев и неговата "дясна ръка" Катанов и Дянков и другите, те като ги залавя държавата, че крадат ДДС, като ги залавя държавата, че ... и ги осъжда, че са го откраднали и да го върнат. Те след това не прехвърлят като други дедесари фирмата на някакви цигани от Лом, ами я прехвърлят на кипърска офшорка, която няма нищо. Нали разбирате. Водеща: - А какво се оказва? Там няма нищо в офшорката? Николай Бареков: - Еми държавата не си е взела сто хиляди от ДДС през кипърската.''

Експертизата установява още, че в съдържащите се записи на телевизионните предавания не се установяват признаци от извършени манипулации или друго външно вмешателство.

Съдът намира за позорящи изказванията на Бареков в две предавания, представляващи по същество твърдения, че Катанов е участник в организирана престъпна група, извършила измама и е участник е кражба на ДДС от държавата. По делото не са представени доказателства, че твърденията му са верни, ето защо съдът приема, че посочените по-горе изявления са клеветнически - невярна информация, злепоставяща честта, достойнството и доброто име на ищеца, накърняваща репутацията му в обществото и приписваща престъпления.

Съдът приема, че справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди е в размер на по 7000 лв. за всяко предаване - или общо 14000 лв.

Макар с Конституцията на Република България и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, да е прогласена свободата на словото, то има своите граници - не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго.

Решението е постановено с участието на трети лица от страната на ищеца - Уеб Медия Груп, Елит Медия Българи" и ПИК нюз ЕООД.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от съобщаването му чрез връчване на препис.

Бареков напуска политиката

Бареков напуска политиката

Обяви евродепутатът по време на участие в дискусия за фалшивите новини