Осъдиха медицинска сестра, била деца в ясла в град Търговище. Н.А. ще търпи наказание "пробация" за срок от 6 месеца, като ще се среща с пробационен служител два пъти седмично. Освен това е лишена от правото да упражнява професията си за срок от три години. Това съобщиха от прокуратурата.

Разследването по случая е започнало през месец февруари 2024 г. след получен сигнал от отдел "Закрила на детето" в града. 53-годишната жена бе привлечена към наказателна отговорност за престъпления по чл. 131, ал. 1, т. 2 и т. 9, във връзка с чл. 130, ал. 2 от НК. От държавното обвинение посочват, че деянията са извършвани в периода от септември 2022 до септември 2023 година.

Установено е, че обвиняемата, полагайки грижи за поверените й деца, си е позволявала да използва неприемливи похвати за въздействие над тях - скубане, щипане, дърпане на уши, нанасяне на удари с ръце. С тези свои действия тя е причинявала на малолетните болка и страдание, без да разстройва трайно тяхното здраве, отбелязват от прокуратурата.

Подсъдимата е сключила споразумение с държавното обвинение, което е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.

Във връзка със същия случай към наказателна отговорност е привлечено още едно длъжностно лице от ръководството на детска ясла. По искане на Районната прокуратура същото е отстранено от длъжност. По отношение на Н.А. не се е наложило такова искане, тъй като жената е напуснала по свое желание детското заведение.

Уволниха възпитателки след сигнали за бити деца в столична детска ясла

Уволниха възпитателки след сигнали за бити деца в столична детска ясла

Едно детенце е травмирано