Районната прокуратура в Добрич е постигнала осъдителни присъди за седем чужди граждани, нелегално преминали държавната граница, похвалиха се от държавното обвинение.

Приключила е работата на прокуратурата по седем бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК. Те са започнати на 31 октомври 2023 година, когато в добричкото село Карапелит беше задържана група от седем мъже, преминали нелегално границата на България. Наложени са им условни наказания от по 8 месеца затвор с 3 години изпитателен срок. Бежанците трябва да платят и по 500 лева.

Според събраната информация по случая те са от Израел и са тръгнали от Ивицата Газа към Западна Европа. След като преминали през турска територия, са достигнали до границата с България и са влезли нелегално в страната на неустановено засега място. След тридневен преход в гориста местност бежанците са били подпомогнати от трима българи - жена и двама мъже, които трябвало срещу заплащане да ги закарат до София. Вместо това обаче те били отведени в къщата на каналджийката в добричкото село Карапелит, където им били поискани още пари за завършването на уговорката. Мигрантите успели да избягат и потърсили помощ от местни жители, които ги отвели до полицейско управление.

Присъдите са наложени на бежанците по споразумения, одобрени от Районния съд в Добрич. Те са окончателни и не подлежат на обжалване.

За момента прокуратурата не съобщава за хода на производствата срещу каналджиите, срещу които са повдигнати обвинения.

Тримата каналджии, превозвали и крили 7 бежанци от Газа остават в ареста

Тримата каналджии, превозвали и крили 7 бежанци от Газа остават в ареста

Бежанците също са задържани и са им повдигнати обвинения за нерегламентирано преминаване през държавната граница