Районен съд - Добрич определи мярка за неотклонение "задържане под стража", на тримата, обвинени за подпомагане на 7 чужди граждани да преминат през страната нелегално. Това съобщават от Апелативна прокуратура - Варна.

Става въпрос за жена на 40 г. от Добрич и двама мъже - на 39 г. и на 51 г., съответно С.А., Х.С. и К.С., които са добре познати на органите на реда и са осъждани. Определението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Добрич.

За седмината чужди граждани става ясно, че са тръгнали от ивицата Газа и са от Израел. Те също са задържани и са им повдигнати обвинения за нерегламентирано преминаване през държавната граница. Очаква се в рамките на задържането им за срок до 72 часа да приключат бързите производства, образувани по случая.

Каналджиите са задържани на 31 октомври 2023 година, след като чуждите граждани били забелязани на улица в село Карапелит да търсят помощ. Преди това С.А., Х.С. и К.С. са помогнали на чужденците да се придвижат от район, близо до границата с Република Турция, до селото. Целта на мигрантите е била да достигнат до Западна Европа, а тримата им обещали транспорт до София.

Вместо да им помогнат обаче, каналджиите ги отвели в къщата на 40-годишната С.А., където опитвали да ги изнудват за допълнително пари, посочват още от пресцентъра.

Заловиха 7 палестински бежанци в Добричко

Заловиха 7 палестински бежанци в Добричко

Те са установени в село Карапелит