Прокурорът от Оръжната прокуратура в Добрич Румяна Желева е осъдена на 6 месеца пробация за лъжесвидетелстване, съобщиха от прокуратурата.

Определението е на Специализирания наказателен съд. В началото на октомври 2018 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Желева за извършване на две престъпления.

Първото обвинение е за това, че на 30 юни 2012 г, като длъжностно лице, тя използвала служебното си положение. Тя показала служебна карта, представяйки се като прокурор пред служители в Първо РУ "Полиция" - Добрич. Целта - да преустанови започнала проверка на съпруга й, спрян от полицаите във видимо нетрезво състояние и без книжка (престъпление по чл. 283 от НК). За това обвинение тя бе оправдана.

Желева бе обвинена и за лъжестидетелстване - за това, че в хода на образуваното досъдебно производство по случая, по свое желание (макар да не е длъжна да свидетелства срещу член от семейството) тя на три пъти дала лъжливи показания като свидетел пред разследващи и съдебни органи в Добрич, Варна и Разград. Това провинение й докара 6 м. пробация.

Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу решението на първата съдебна инстанция.

Според обвинението през 2012 г. съпругът на Желева отказал полицаите да го тестват за алкохол. Той звъннал на жена си, която пристигнала на място, представила се със служебното си качество и поискала да няма последствия за съпруга й. Носела и документите му.

При повторна покана от служителите на реда да се подложи на дрегер, съпругът на Желева станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, нанесъл му удар с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което той бил задържан и отведен в Районното управление.

Досъдебното производство срещу прокурора от Окръжна прокуратура - Добрич бе образувано през 2015 г. от Софийска градска прокуратура и приключи с обвинителен акт.

Желева бе осъдена от Софийски градски съд през 2017 година. По-горната инстанция - Софийски апелативен съд реши, че присъдата е била произнесена от незаконен състав и делото бе изпратено по компетентност на Специализиранияата прокуратура.