Съдът в Сливен призна за виновен шефа на БОП-Стара Загора Ивайло Димов. Той е признат за виновен за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение. Димов бил обвинен и за престъпление по служба, но съдът в Сливен го е признал за невинен по това обвинение. Предстои в тази част присъдата да бъде протестирана от Софийска градска прокуратура.

На 16 януари 2018 г. състав на Окръжен съд - Сливен призна за виновен Ивайло Димов, началник сектор БОП-Стара Загора в МВР за престъпление против правосъдието и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от три години.

Припомняме, че Ивайло Димов бе предаден на съд през ноември 2016 г. с обвинителен акт на Специализирано звено "Антикорупция" - СГП за две престъпления - престъпление по служба и за склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването.

Досъдебното производство срещу Димов било образувано на 1 август 2016 г. от прокуратурата в Стара Загора. С постановление на Главния прокурор Сотир Цацаров бе разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено "Антикорупция" - СГП.

Обвиниха шефа на БОП-Стара Загора

Обвиниха шефа на БОП-Стара Загора

Ивайло Димов е с мярка за неотклонение "Подписка"

През октомври 2015 г. Димов се срещнал с окръжния прокурор на Стара Загора и зам. окръжния прокурор, с председателя на окръжния съд в Стара Загора. От тях Димов поискал да се забави разследване срещу лице, задържано при продажба на наркотици и да имат "по-специално отношение" към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е "нередно". Те казали, че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, Ивайло Димов е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице (наблюдаващия прокурор) да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи "благоприятно" за обвиняемия.

В периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд - Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на дрога лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд - Стара Загора.