Софийският градски съд (СГС) призна за виновни следователя Христо Станчев и адвоката Георги Ангелов. Станчев бе подсъдим за получаване на подкуп, а Ангелов - за посредничество при предаване на сумата пари.

Съдът присъди две години лишаване от свобода условно с петгодишен изпитателен срок на Станчев, а на Ангелов глоба от 5000 лева, съобщи БНР.

Според прокуратурата на 29 декември 2004 г. в заведение в столичния квартал "Лозенец" Христо Станчев е получил подкуп от Георги Ангелов.

Двамата бяха задържани при акция с белязани 4500 евро. Акцията бе по сигнал на бизнесмена Стоян Янчев, който твърди, че бил изнудван от Христо Станчев и от адвоката-посредник Ангелов за 15 хиляди евро.

Прокуратурата поиска вчера и за двамата присъди по три години лишаване от свобода условно, с пет годишен изпитателен срок и глоби от по 10 000 лева.

Станчев и Ангелов ще трябва да платят и разноските по делото - съответно 640 лева и 779 лева. Решението може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Защитникът на Христо Станчев адвокат Ани Крулева каза пред журналисти след края на съдебното заседание, че никога не е имало разговори между клиента й и бизнесмена Стоян Янчев.