Осъдиха трима представители от фамилията "Ропотамци" след сбиване с друга известна ромска фамилия "Гольовци" в Кюстендил, както и за оказана съпротива, употреба на сила срещу полицейски служители и хулиганство.

Окръжният съд в Кюстендил признал за виновни Н.Н., Д.К. и Й.Д. за извършените от тях престъпления.

На Н.Н. е наложено наказание от три години и шест месеца затвор при "общ" режим на изтърпяване. Д.К. е с три години "лишаване от свобода" при "общ" режим на изтърпяване. Подсъдимият Й.Д. ще изтърпява наложеното му наказание от четири години "лишаване от свобода" при "строг" режим.

През нощта на 13.08.2016 г., в квартал "Изток" в Кюстендил, възникнал скандал между представители на две враждуващи ромски фамилии, известни като "Гольовци" и "Ропотамци".

С изстрели полицията в Кюстендил предотврати сбиване между цигани

С изстрели полицията в Кюстендил предотврати сбиване между цигани

Около 30 души от известните фамилии Ропотамци и Гольовци от циганския квартал "Изток" се събрали

На следващата сутрин в полицията са снети показания на различни лица, участващи в конфликта. Двама от тях били от фамилията "Ропотамци". След това техни близки се събрали пред сградата на Областната дирекция.

Сред тях били и тримата подсъдими, които се откроявали като неформални лидери на фамилията. По същото време там пристигнали и техните опоненти - "Гольовците".

След излизане на призованите лица, представителите на двете фамилии влезли в словесен спор. Тримата подсъдими повели сформираната тълпа към входа на сградата, с намерение да се саморазправят с "Гольовците". Те крещели, псували и отправяли обиди и закани към тях.

Дежурните полицаи препречили пътя на агресивните мъже и им отправили предупреждение да се разотиват. Те обаче не се подчинили и започнали да заплашват и полицаите с убийство.

Полицаите се опитали да ги спрат с изстрели със стоп-патрони, но и това не помогнало.

Тримата подсъдими продължили да викат, псуват, отправят обиди и закани. След което се сбили с представители от другата фамилия.

Хвърляли и парчета от плочка и към полицейските служители. Впоследствие конфликтът бил потушен и тълпата напуснала мястото на инцидента.