Двама младежи - от Добрич и София, и бащата на добричлията са осъдени за финансови измами, съобщи "24 часа".

Окръжният съд в Добрич призна за виновни двете момчета по повдигнатото им обвинение за неправомерно ползване на данни от банкови карти на чужденци, до които получили достъп чрез интернет.

53-годишният мъж е осъден за това, че е получил пари, за които е предполагал, че са придобити чрез престъплението, извършено от сина му.

Установено е, че младежите са се запознали в интернет. Двамата са използвали номера на банкови карти, издадени от финансови институции в Канада и САЩ, без съгласието на титулярите им, за да заплатят поръчки на стоки от интернет.

Столичанинът направил поръчки за 3356.28 лева, а добричлията за 2455.58 лева. Поръчвани били преносими компютри, часовници, смартфон и др. стоки. Деянието било извършено в периода септември - октомври 2013 г., когато момчетата са били на 16 и 18 години.

Младежът от София е бил непълнолетен, но съдът прие, че е можел да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си и го осъди на 1 година лишаване от свобода - условно с 3-годишен изпитателен срок.

Младежът от Добрич е признат за виновен и за това, че от 12 до 13 октомври 2013 г., на преносимия си компютър, през скайп, съхранявал и предоставил на друго неустановено лице информация за номерата на 34 валидни банкови карти и данни за титулярите им.

За двете деяния той получава общо наказание от 2 години лишаване от свобода - условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 4800 лева.

Неговият баща е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода - условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 3000 лева.

Според обвинителния акт мъжът разбрал, че синът му има достъп до данни за кредитни карти на чужденци и с тези данни може да се пазарува чрез интернет. Разбрал още, че в сайтовете за електронна търговия съществува опция за отказ на доставката, при която парите, заплатени за покупката се възстановяват по сметка на клиента. Младежът нямал собствена банкова сметка, но бащата му предоставил данни от свои сметки, по които впоследствие постъпили 943 лв. от отказани поръчки. Мъжът е осъден да заплати в полза на държавата и придобитата от престъплението сума.