Условна присъда от година и осем месеца и 10 лв. глоба присъди Шуменският окръжен съд за двамата скинари, обвинени, че преди 12 години убили 28-годишно ромско момче на улицата.

Това са 30-годишните Галин Георгиев-Галяка и приятелят му Галин Ганев, съобщи pozvanete.bg.

Първият беше обвинен за умишлено убийство по хулигански причини, а вторият за дръзко хулиганство.

Двамата по време на нападението над циганина са били около 18-годишни - Галяка не ги бил навършил, а приятелят му станал пълнолетен 9 дни преди убийството.

Ромското момче Ангел Илиев-Шопито бил футболист в шуменското село Ивански и с това прехранвал многобройната си рода. Не бил женен.

Седем шуменски скинари случайно го зърнали на улицата и без да го познават, го подгонили. Нападнали го с нож. Всичките са били непълнолетни на възраст от 15 до 18 г. Двамата обвиняеми сега са салонни управители на нощно заведение в Шумен.

Обвиненията срещу останалите от групата тогавашни "бръснати глави" бяха прекратени преди 3 г. поради давност. Те бяха обвинени в хулиганство. Галяка трябва да плати и 10 000 лв. кръвнина на майката на Ангел.

Докато разследването в България се влачи повече от 12 години, съдът в Страсбург през 2007 г. осъди страната да плати 15 000 евро на близките на жертвата заради липса на правосъдие.

Убийството стана на 18 април 1996 година. Съдът произнесе присъдата в края на миналата седмица в 20 часа след заседание, продължило 12 часа, и след повторни разпити на част от свидетелите.

Мотивите ще бъдат обявени до месец, но стана ясно, че магистратите са приели смекчаващи вината обстоятелства. Предполага се, че това е продължителният срок, изминал след драмата.

След произнасянето на съда обвинителят Милен Глушков, който е четвъртият прокурор, работил по случая, отсече, че при тези доказателства присъдата е голям успех за обвинението.

Тя може да бъде обжалвана във Варненския апелативен съд. Самият държавен обвинител поиска за това умишлено убийство условни присъди.